Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Impact of Different Conditions of Technological Process on Thermoelectric Properties of Fine-Grained PbTe

Tytuł:
Impact of Different Conditions of Technological Process on Thermoelectric Properties of Fine-Grained PbTe
Autorzy:
Królicka, A.
Materna, A.
Piersa, M.
Mirowska, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1185703.pdf
Data publikacji:
2016-11
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
81.10.Fq
73.20.Hb
81.20.Wk
81.20.Ev
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2016, 130, 5; 1255-1258
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of this work was to obtain PbTe material in the desired way in order to control the combined impact of lattice disorder, nanoscale precipitates and reduced grain sizes on the thermoelectric properties of this material. To achieve this, PbTe ingot doped with Ag was obtained by the Bridgman method, followed by ball-milling, cold pressing and sintering. In order to estimate crystallites diameters grain size measurements were carried out using the optical microscopy. Studies of electrical and thermoelectric properties of fine-grained material were performed. In order to analyze the morphology and the composition scanning electron microscopy and energy-dispersive X-ray spectroscopy were performed. Energy-dispersive X-ray spectroscopy analysis also revealed presence of Ag-Te precipitates.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies