Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Spectral studies and antimicrobial activities of some (E)-N-(substituted benzylidene)-2,6-diisopropylanilines

Tytuł:
Spectral studies and antimicrobial activities of some (E)-N-(substituted benzylidene)-2,6-diisopropylanilines
Autorzy:
Thirunarayanan, G.
Manikandan, V.
Aarulkumaran, R.
Rarajan, R.
Usha, V.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1182740.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Przedsiębiorstwo Wydawnictw Naukowych Darwin / Scientific Publishing House DARWIN
Tematy:
2
6-di(propan-2-yl)aniline
Schiff base
Spectral correlation and Antimicrobial studies
Synthesis
Źródło:
World Scientific News; 2017, 66; 20-42
2392-2192
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A series of Schiff’s base compounds were synthesized from 2,6-di(propan-2-yl) aniline with substituted aromatic aldehydes. The structures of all the synthesized compounds were characterized by physical constants, IR and NMR spectroscopic techniques. All the observed IR frequencies νC=N (cm-1), NMR δ(ppm) of C-H & C=N chemical shifts have been correlated with Hammett substituent constants and F and R parameters using single and multi-linear regression analyses in order to study the effect of substituents on these spectral data has been studied. All the synthesized Schiff’s base compounds were screened for their antimicrobial activity by disc diffusion method.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies