The chemical composition and activity of herbal raw material depend, among others, on ontogenetic variability. The present study investigated the effect of harvest date of winter savory (Satureja montana L.) herb and plant age on fresh and dry herb yield as well as on the content of L-ascorbic acid, carotenoids, chlorophylls, essential oil, flavonoids and tannins. S. montana herb from a one- and two-year-old plantation was harvested in June (vegetative stage), July (beginning of flowering), August (full flowering) and September (senescent plants). As the plants progressed to the successive growth stages, they were characterized by a higher fresh and dry herb yield. Two-year-old plants produced a significantly higher fresh and dry herb yield compared to one-year-old plants. The herb harvested before flowering contained most L-ascorbic acid, carotenoids and tannins, whereas the herb harvested at full flowering – most chlorophylls, essential oil and flavonoids. Two-year-old plants accumulated in the herb more L-ascorbic acid, chlorophylls and essential oil than one-year-old plants.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00