The aim of this project was to compare the effect of Rhizobacterium rhizogenes infection, and subsequent hairy root induction, on the antioxidant capacity of in vitro root cultures derived from two tomato cultivars differing in flavonoid biosynthetic potential. Tomatoes and especially processed tomatoes are rich in lycopene ,which is one of the most powerful antioxidants. Antioxidan capasity of normal (wild) roots from Kumato and Cherry seeds and transformed roots from infected cotyledons with agrobacterium was determined by the DPPH metod. The results presented in this paper indicate that the normal roots extracts and extracellular had higher antioxidants capasity than transformed roots but antioxidant capasity was higher in the extracellular than in the roots extract. Standard deviation was higher in extracellular than roots extract. This experiment was valuable because antioxidants protect human body against oxidative stress which can cause many diseases such as diabetes and accelerate the aging process of the organism.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00