Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Evaluation of the corrosion inhibition effect of Ipomoea batatas leaves extract on mild steel in sulphuric acid

Tytuł:
Evaluation of the corrosion inhibition effect of Ipomoea batatas leaves extract on mild steel in sulphuric acid
Autorzy:
Udowo, V. M.
Uwah, I. E.
Magu, T. O.
Thomas, U. E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1178378.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Przedsiębiorstwo Wydawnictw Naukowych Darwin / Scientific Publishing House DARWIN
Tematy:
Ethanolic extract of Ipomoea batatas leaves (EEIBL)
Gasometry
Gravimetry
Ipomoea batatas
Langmuir Isotherm
Źródło:
World Scientific News; 2017, 77, 2; 354-361
2392-2192
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The inhibition of mild steel corrosion in 1 M sulphuric acid media by ethanolic extracts of Ipomoea batatas was investigated using the gravimetric and gasometric methods. The extracts recorded an inhibition efficiency of 61.1 % and 52.6 % at room temperature for the gravimetry and the gasometry respectively. The inhibition process was initiated by the physical adsorption of the inhibitor extracts to the metal surface and the data obtained fitted very well into the Langmuir adsorption isotherm.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies