Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Adsorption and adsorption isotherm: application to corrosion inhibition studies of mild steel in 2 M HCl

Tytuł:
Adsorption and adsorption isotherm: application to corrosion inhibition studies of mild steel in 2 M HCl
Autorzy:
Abeng, F. E.
Idim, V. D.
Obono, O. E.
Magu, T. O.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1178372.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Przedsiębiorstwo Wydawnictw Naukowych Darwin / Scientific Publishing House DARWIN
Tematy:
Adsorption isotherm
inhibition mechanism
mild steel
thermodynamic parameters
Źródło:
World Scientific News; 2017, 77, 2; 298-313
2392-2192
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Ethanollic extract of Phyllanthus amarus (EEPA) was tested as corrosion inhibitor for mild steel in 2 M HCl solution using gravimetric and gasometric methods at 303, 313, 323 K and 333 K. The results revealed that the corrosion rate increases with temperature and time. Addition of the concentration of ethanollic extract of Phyllanthus amarus to the corroding environment lowered the corrosion rate of mild steel and increased inhibition efficiency (IE %) of ethanollic extract. Inhibition efficiency was found to decreased with temperature. Fitting of the experimental data to the Arrhenius and Transition state equations revealed that the Organic constituents of the extract were physically adsorbed on the corroding surface of the steel and adsorption of ethanollic extract of Phyllanthus amarus (EEPA) on mild steel surface was found to obey the Langmuir adsorption isotherm and Freundlich adsorption isotherm and sign of the Gibb’s fee energy of the adsorption obtained suggested that inhibitor molecules have been spontaneously adsorbed onto the mild steel surface. Positive values obtained for enthalpy change indicated that the adsorption of inhibitor is endothermic.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies