Wolne rodniki w dymie tytoniowym – metody analizy i znaczenie biomedyczne Free radicals in tobacco smoke – analytical approach and biomedical significance
Free radicals, i.e. atoms or groups of atoms containing
one or more unpaired electrons, are significant constituents
of tobacco smoke that contribute to its toxic
properties. Radicals are generated during complex pyrolysis
and combustion reactions in burning a cigarette cone.
It has been shown that some free radicals found in tobacco
smoke have relatively long half-time life (over 5 mins).
We have reviewed modern analytical methods used for
identification and quantitative analysis of free radicals in
tobacco smoke, particularly the electron paramagnetic
resonance combined with a spin-trapping approach. We
also discussed the role of free radicals in etiology of respiratory
and cardiovascular conditions among smokers.
Finally, we reviewed biochemical mechanisms of various
pathological conditions, including disturbances in lipid
peroxidation, activity modification of lecithin-cholesterol
acyltransferase and level high density lipoprotein, hyperactivity
to substance P, and inactivation of neutral
endopeptidase, that are thought to be contributed by free
radicals from tobacco smoke.
Wolne rodniki – atomy lub grupy atomów, zawierające
jeden lub więcej niesparowanych elektronów, są jednym
z wielu czynników odpowiedzialnych za toksyczne właściwości
dymu tytoniowego. Rodniki powstają w wyniku
procesów spalania oraz procesów pirolizy, zachodzących
w stożku żarzenia w trakcie wypalania papierosa. Niektóre
rodniki występujące w dymie tytoniowym mają względnie
długi okres półtrwania (ponad 5 min.). W niniejszej pracy
omówiono nowoczesne metody analityczne służące do
identyfikacji i ilościowej analizy wolnych rodników
w próbkach dymu tytoniowego, ze szczególnym uwzględnieniem
elektronowego rezonansu paramagnetycznego,
w połączeniu z metodą pułapkowania spinowego. W pracy
dokonano przeglądu istniejących poglądów na temat
roli wolnych rodników w etiologii określonych chorób
układu krążenia i układu oddechowego u palaczy, a także
potencjalnych mechanizmów biochemicznych odpowiedzialnych
za różne stany patologiczne (zaburzenia procesów
peroksydacji lipidów, modyfikacje struktury i aktywności
acylotransferazy lecytyna:cholesterol i poziomu
lipoproteiny wysokiej gęstości, nadwrażliwość na substancję
P i inaktywację obojętnej endopeptydazy).
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00