Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Functional features and hygienic aspects of LED lamps

Tytuł:
Functional features and hygienic aspects of LED lamps
Cechy użytkowe i aspekty higieniczne lamp ledowych (LED)
Autorzy:
Janosik, Elżbieta
Marzec, Stanisław
Marczak, Wojciech
Nowicka, Jolanta
Zachara, Jolanta
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1177514.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Instytut Medycyny Wsi
Tematy:
"Correlated Colour Temperature"
"LED lamp"
"blue light"
"glare"
"lighting conditions"
Źródło:
Medycyna Środowiskowa - Environmental Medicine; 2015, 18, 4; 15-22
1505-7054
2084-6312
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Aim of the study: The aim of this study was to identify characteristics of the LED lamps and their influence on perceptual abilities and feeling of a human. Materials and methods: Technical parameters of ten chosen LED sources of light were determined. The sources varied among each other, according to the shape, colour temperature, colour rendering index and also name of the manufacturer. For each of the analysed sources of light, the illuminance, lighting uniformity, lighting luminance and degree of glare were determined. Moreover, also a subjective evaluation of the lighting conditions created by those lighting sources was performed. Results and conclusions: The study results have shown that the majority of the analysed sources of light provided their users with a good visibility and comfort of vision, but on the other hand, if used in an inappropriate way, they may be the reason for the unaccepted glare. It has been stated that the appropriate use and earlier – the well-thought-out choice of the LED sources of light are crucial. One has to consider the luminous flux, the colour temperature, the shape, as well as the manufacturer, who guarantees the quality and the safety class of the LED source of light.

Cel badań: Celem badań było poznanie właściwości ledowych źródeł oświetleniowych i ich wpływu na możliwości percepcyjne człowieka oraz jego samopoczucie. Materiał i metodyka badań: Określono parametry techniczne dziesięciu, wybranych źródeł LED, różniących się między sobą kształtem, mocą, temperaturą barwową, wskaźnikiem oddawania barw, a nawet marką producenta. Dla każdego, badanego źródła wyznaczono natężenie oświetlenia, równomierność oświetlenia, luminancję świetlną oraz stopień olśnienia, a także dokonano subiektywnej oceny warunków oświetlenia, stwarzanych przez te źródła. Wyniki i wnioski: Wykazano, że większość z badanych źródeł LED zapewnia dobrą widoczność i wygodę widzenia, ale jednocześnie przy nieprawidłowym stosowaniu może być powodem nieakceptowalnego olśnienia. Stwierdzono, że bardzo istotne jest prawidłowe użytkowanie oraz wcześniej – przemyślany wybór źródła LED, biorący pod uwagę strumień świetlny, temperaturę barwową, kształt, a tak- że markę producenta, która gwarantuje jakość i klasę bezpieczeństwa źródła LED.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies