Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Fizykochemiczne i przeciwdrobnoustrojowe właściwości miodów z rejonu Podlasia

Tytuł:
Fizykochemiczne i przeciwdrobnoustrojowe właściwości miodów z rejonu Podlasia
The physicochemical and antimicrobial properties of honey from the region of Podlasie
Autorzy:
Godlewska, Magdalena
Świsłocka, Renata
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1177388.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Przyrodników im. Kopernika
Źródło:
Kosmos; 2015, 64, 2; 347-352
0023-4249
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przeprowadzono jakościową ocenę 11 wybranych odmian miodów pszczelich pochodzących z terenów Podlasia, określając: wartość pH, kwasowość, liczbę diastazową (LD) oraz zawartość 5-hydroksyfurfuralu (HMF). Zbadano również wpływ poszczególnych miodów na bakterie chorobotwórcze Escherichia coli oraz Staphylococcus aureus.
Wprawdzie wszystkie miody spełniały wymagane normy jakościowe, jednak najaktywniejsze enzymatycznie okazały się miody ciemne: gryczany, wrzosowy, miód ze spadzi iglastej oraz leśny. Odmiany te wyróżniały się także największą aktywnością przeciwdrobnoustrojową.

A qualitative evaluation of 11 selected varieties of honeys originating from the areas of Podlasie was conducted. It was based on examination of the following factors: pH, acidity, diastase number (LD) and level of 5-hydroxymethylofurfural (HMF). Examined was also individual influence of honeys towards pathogenic bacteria Escherichia coli and Staphylococcus aureus.
All honeys fulfill the required quality standards, however it proved that dark honeys: buckwheat, heather, honeydew with fir trees and forestry honey were the most active enzymatically. These varieties stand out also the most active antimicrobials.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies