Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

A study on mango (Mangifera indica L.) trunk decay by Phellinus gilvus (Schw.) Pat. from Himachal Pradesh, India

Tytuł:
A study on mango (Mangifera indica L.) trunk decay by Phellinus gilvus (Schw.) Pat. from Himachal Pradesh, India
Autorzy:
Gautam, A.K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11654.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Przedsiębiorstwo Wydawnictw Naukowych Darwin / Scientific Publishing House DARWIN
Tematy:
mango
Mangifera indica
fruit plant
tree trunk
rot decay
Phellinus gilvus
fungi
pathogenic fungi
India
Źródło:
International Letters of Natural Sciences; 2014, 06
2300-9675
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A severe white rot decay of a very old mango (Mangifera indica L.) tree trunk was observed form Himachal Pradesh, a hilly state of north India. The initial of decaying symptoms were firstly noticed in 2010 which progressed with destructive tissue death of tree trunk. A spongy, sessile, bracket-fungus was found associated with the decay. Morphological and microscopic examination of the collected specimens confirmed the fungus as Phellinus gilvus (Schw.) Pat. Since, P. gilvus is a saprobic fungus having a wide host range worldwide and M. indica is one of the most attacked hosts in India. Therefore, the present report is an important addition to the existing knowledge which will be helpful in understanding the pathogen diversity and interaction with host.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies