Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Sunset Yellow sorption on weak base anion exchanger — kinetic and equilibrium studies

Tytuł:
Sunset Yellow sorption on weak base anion exchanger — kinetic and equilibrium studies
Autorzy:
Wawrzkiewicz, M.
Wołowicz, A.
Greluk, M.
Hubicki, Z.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/115804.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Fundacja na Rzecz Młodych Naukowców
Tematy:
dye
anion exchanger
adsorption
kinetics
Źródło:
Challenges of Modern Technology; 2011, 2, 2; 66-70
2082-2863
2353-4419
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The sorption equilibrium and kinetics of Sunset Yellow dye in aqueous solutions on the weak base anion exchange resin — Amberlite FPA51 were examined in this paper. The influences of phase contact time, solution pH, initial dye concentration and temperature were studied by the batch method. The amounts of dye sorbed at equilibrium changed from 9.9 to 48.7 mg/g with the increasing initial concentrations in the range 100–500 mg/L. The experimental data were analyzed by the Langmuir, Freundlich, Temkin and Dubinin-Radushkevich models of adsorption. The maximum monolayer capacity was 130.6 mg/g. The sorption free energy was equal to 14.6 kJ/mol and revealed the nature of the ion exchange mechanism in this system. The kinetic data were modelled using the pseudo-first order, pseudo-second order and intraparticle diffusion equations.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies