Betalains as natural plant pigments are very sensitive to several factors, including light, therefore, studies on stability of their derivatives which retain their attractive color, are crucial for their potential application in pharmaceutical, food or cosmetic industries. An effect of irradiation by halogen light on reactivity of main decarboxylated derivatives of betacyanins (2-decarboxy-betanin, 17-decarboxy-betanin and 2,17-decarboxy-betanin) was investigated in aqueous and organic-aqueous solutions: 50% (v/v) acetonitrile, 50% (v/v) methanol and 50% (v/v) ethanol, at pH range 3-8. The double decarboxylation of betanin (at C-2 and C-17 position of carbon) significantly increases the stability of this pigment in the acidic media. As a result of pigments reactions induced by light, some betacyanin derivatives with different decarboxylation and dehydrogenation levels were identified by chromatography with tandem mass spectrometry (LC-MS/MS) and diode array detection (LC-DAD).
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00