Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Influence of EDTA on stabilization of decarboxylated betalains

Tytuł:
Influence of EDTA on stabilization of decarboxylated betalains
Autorzy:
Skopińska, A.
Starzak, K.
Wybraniec, S.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/115483.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Fundacja na Rzecz Młodych Naukowców
Tematy:
betacyanins
decarboxylation
Beta vulgaris L.
EDTA
Źródło:
Challenges of Modern Technology; 2012, 3, 4; 29-33
2082-2863
2353-4419
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Betalains are known to be very sensitive to several factors, including higher temperature, therefore, the studies on their stability are essential for the food industry. In order to determine the stability of betanin derivatives during thermal treatment, a set of degradation experiments was performed, including the protective infl uence of EDTA as a chelating agent. The pigments were dissolved in aqueous solutions of acetonitrile, methanol and ethanol. The studies on thermal degradation of the pigments confi rmed their high lability in all investigated solvents. Under the infl uence of protective activity of EDTA, the rate of the degradation of the decarboxylated betalains was substantially decreased. The analysis of obtained absorption spectra of the degradation products indicated that under the infl uence of EDTA, the products retained the basic chromophoric skeleton.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies