Betalains are known to be very sensitive to several factors, including higher temperature, therefore, the studies on their stability are essential for the food industry. In order to determine the stability of betanin derivatives during thermal treatment, a set of degradation experiments was performed, including the protective infl uence of EDTA as a chelating agent. The pigments were dissolved in aqueous solutions of acetonitrile, methanol and ethanol. The studies on thermal degradation of the pigments confi rmed their high lability in all investigated solvents. Under the infl uence of protective activity of EDTA, the rate of the degradation of the decarboxylated betalains was substantially decreased. The analysis of obtained absorption spectra of the degradation products indicated that under the infl uence of EDTA, the products retained the basic chromophoric skeleton.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00