Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analysis of genetic stability in the ex vitro rooted microcuttings of blueberry (Vaccinium corymbosum L.)

Tytuł:
Analysis of genetic stability in the ex vitro rooted microcuttings of blueberry (Vaccinium corymbosum L.)
Autorzy:
Nowakowska, K.
Pacholczak, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11543565.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2017, 16, 5; 19-27
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
During plant propagation changes in genetic stability may occur, not only during the in vitro multiplication but also in the ex vitro conditions in response to the sum of stress factors affecting plants. It is therefore necessary to evaluate planting material in terms of its genetic stability. The aim of the work was to assess by the RAPD method genetic stability of the ex vitro rooted blueberry (Vaccinium corymbosum ‘Bluecrop’ and ‘Duke’) microcuttings. Also an effect of biostimulator Goteo (0.2%) on rhizogenesis was tested as compared to the auxin indole-3-butyric acid IBA (50 mg·l–1) applied as water solution and a commercial rooting powder Rhizopon AA containing 1% IBA. All the rooting stimulators improved the percentage and degree of rooting in blueberry microcuttings. The biostimulator gave results only slightly poorer than the auxin. Both cultivars were genetically stable and no DNA polymorphism was found between the traditionally propagated stock plants growing in a nursery and those rooted in vivo, regardless of the rooting enhancer used.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies