Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Geranium (Pelargonium graveolens) extract and mechanical treatment improve water relation, enzyme activity and longevity of cut chrysanthemum (Dendranthema grandiflorum (Ramat.) Kitamura) flowers

Tytuł:
Geranium (Pelargonium graveolens) extract and mechanical treatment improve water relation, enzyme activity and longevity of cut chrysanthemum (Dendranthema grandiflorum (Ramat.) Kitamura) flowers
Wyciąg z geranium (Pelargonium graveolens) oraz zabieg mechaniczny poprawiają stosunki wodne, aktywność enzymów i długość życia kwiatów (Dendranthema grandiflorum (Ramat.) Kitamura)
Autorzy:
Hashemabadi, D.
Abedini-Aboksari, H.
Sedaghathoor, S.
Kaviani, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11543513.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2016, 15, 5; 185-203
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Application of safe organic compounds for the environment is an important approach to increase the longevity of cut flowers. Essences and herbal extracts are compounds having antimicrobial properties, thereby increasing the post-harvest life of cut flowers. Mechanical treatments such as splitting in the stem end also increase longevity of cut flowers. Essences and extracts of geranium (Pelargonium graveolens) are biological compounds with antimicrobial and antioxidant properties that can be used as a vase solution. In this study, different concentrations of rose scented geranium extract and stem end slot were used to improve post-harvest life of cut chrysanthemum (Dendranthema grandiflorum (Ramat.) Kitamura) flowers. The results showed that longevity of cut flowers treated in vase solution containing 100 mg l-1 rose scented geranium extract (18.43 days) with a slot of 5 cm at the stem end was significantly more than that of the control (8.11 days). Water status, microbial population in vase solution and stem end, ionic leakage, and enzymes activities were significantly different between treated cut flowers and control.

Zastosowanie związków organicznych bezpiecznych dla środowiska jest ważną metodą zwiększenia długości życia kwiatów ciętych. Ziołowe esencje i wyciągi zawierają związki mające właściwości antybakteryjne, co zwiększa życie ciętych kwiatów. Zabiegi mechaniczne, takie jak rozdzielenie końcówki łodygi, także zwiększają życie kwiatów ciętych. Esencje i wyciągi geranium (Pelargonium graveolens) mają właściwości antybakteryjne i antyoksydacyjne i mogą być użyte jako roztwory w wazonach. W badaniu zastosowano różne stężenia wyciągu z geranium o zapachu róży oraz rozdzielenie końcówek w celu polepszenia długości życia kwiatów ciętej chryzantemy (Dendranthema grandiflorum (Ramat.) Kitamura). Wnioskuje się, że długość życia ciętych kwiatów w wazonie z roztworem zawierającym 100 mg l-1 wyciągu z geranium o zapachu róży (18,43 dni) przy rozdzieleniu końcówek łodygi na długości 5 cm była istotnie większa niż w kontroli (8,11 dni). Status wodny, liczebność drobnoustrojów w roztworze w wazonie oraz końcówka łodygi, wypływ jonów oraz aktywność enzymatyczna istotnie różniły się w kwiatach ciętych i kontroli.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies