Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Total antioxidant capacity, phenolic compounds and sugar content of Turkey Ziziphus jujubes

Tytuł:
Total antioxidant capacity, phenolic compounds and sugar content of Turkey Ziziphus jujubes
Całkowita zdolność antyoksydacyjna, związki fenolowe oraz zawartość cukru w jujubie pospolitej
Autorzy:
Imamoglu, H.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11543470.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2016, 15, 5; 93-108
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The phenolic compounds, sugar, mineral contents and antioxidant capacity of the Ziziphus jujube (Hunnap) fruits collected from five different locations in Turkey were determined. Total phenolic contents ranged from 652.4 to 1348.4 mg GAE 100 g -1 g fruit dry weight. Fourteen phenolic compounds; gallic acid, catechin, epicatechin, chlorogenic acid, caffeic acid, coumaric acid, para-coumaric acid, hesperidin, naringin, rutin, ellagic acid, quercetin, naringenin and vanillin were identified and quantified. Among the jujubes, considerable differences in phenolic materials were found. Catechin levels ranged from 5.95 to 100.96 mg 100 g -1 , and ellagic acid levels ranged from 5.87 to 26.32 mg 100 g -1 for jujube fruits in dry weight basis. Potassium, phosphorus, calcium and magnesium were the major mineral constituents in jujube fruits. The antioxidative capacity of the jujube extracts, evaluated with the % inhibition, the 2,2-diphenyl-1-picrylhydracyl (DPPH•), and the 2,2-azinobis (3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonicacid) (ABTS•+) scavenging methods. A positive correlation was found between total phenolic contents and antioxidant activity of jujubes.

Określono zawartość związków fenolowych, cukru i minerałów w owocach Ziziphus jujube (jujuba) zebranych w różnych miejscowościach w Turcji. Całkowita zawartość związków fenolowych wynosiła od 652,4 do 1348,4 mg GAE 100 g-1 suchej masy owoców. Zidentyfikowano i określono ilościowo czternaście związków fenolowych: kwas galusowy, katechinę, epikatechinę, kwas chlorogenowy, kwas kofeinowy, kwas kumarowy, kwas para-kumarowy, hesperydynę, naringinę, rytynę, kwas elagowy, kwercetynę, naringeninę oraz wanilinę. W jujubie stwierdzono znaczne różnice jeśli chodzi o materiał fenolowy. Poziom katechiny w owocach jujuby wahał się od 5,95 do 100,96 mg 100 g -1 , a kwasu elagowego od 87 do 26,32 mg 100 g-1 suchej masy. Potas, fosfor, wapń i magnez były głównymi składnikami mineralnymi w owocach jujuby. Stwierdzono pozytywną korelację między całkowitą zawartością fenoli a antyoksydacyjnym działaniem jujuby.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies