Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Influence of rootstocks and storage conditions on the quality of sweet cherry fruits ‘Regina’

Tytuł:
Influence of rootstocks and storage conditions on the quality of sweet cherry fruits ‘Regina’
Wpływ podkładek oraz warunków przechowywania na jakość owoców czereśni odmiany Regina
Autorzy:
Dziedzic, E.
Błaszczyk, J.
Kaczmarczyk, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11543468.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2016, 15, 5; 119-131
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Rootstock modifies many fruits features during growth and cropping trees in the orchard. Studies were undertaken to prove the effect of rootstock on the quality of sweet cherry ‘Regina’ fruit before and after storage period. Experiment was conducted in storage conditions – normal atmosphere at 8°C and 2°C and controlled atmosphere – 3% O2 + 5% CO2 at 2°C. In two seasons, 2011 and 2012 fruits samples are harvested at maturity stage and stored for two weeks. After harvest the fruits were evaluated for firmness, soluble solids content and titratable acidity and after storage for firmness, soluble solids content and titratable acidity, the loss of fruit mass, changes of fruit peduncle color, percent of decay fruit. Both rootstocks and storage regime affected majority of the investigated parameters. The effect of rootstock was varied and depended on year of experiments; however, fruit from Tabel-Edabriz rootstock exhibited the highest soluble solids content in both years. Fruits from CA 2°C were the most firm, exhibited the highest acidity and the least percent of fungal decay symptoms. In turn, fruits from NA 8°C were characterized by the highest soluble solids content and SSC/TA ratio. Storage under CA 2°C caused the least loss of fruits weight.

Podkładka modyfikuje cechy owoców w czasie wzrostu i owocowania drzew w sadzie. Badania zostały podjęte w celu wykazania wpływu podkładki na jakość owoców czereśni odmiany ‘Regina’ przed okresem przechowywania i po tym okresie. Doświadczenia prowadzono w warunkach chłodni zwykłej w temp. 8°C i 2°C oraz warunkach kontrolowanej atmosfery (3% O2 + 5% CO2). Owoce pobierano w latach 2011 i 2012 w stadium dojrzałości zbiorczej i przechowywano dwa tygodnie w chłodni. Bezpośrednio po zbiorze owoce były oceniane pod kątem jędrności, zawartości ekstraktu, kwasowości, a po przechowywaniu – pod względem jędrności, zawartości ekstraktu, kwasowości, ubytków masy, zmiany barwy szypułki oraz procentu gnijących owoców. Zarówno podkładki, jak i warunki przechowalnicze wpłynęły na większość badanych cech owoców. Wpływ podkładki był zróżnicowany i zależny od roku badań. Owoce z drzew uprawianych na podkładce Tabel-Edabriz wykazywały większą zawartość ekstraktu w obydwu latach badań. Owoce przechowywane w warunkach kontrolowanej atmosfery w temperaturze 2°C cechowały się większą jędrnością, wykazywały większą kwasowość oraz w najmniejszym procencie były porażane przez choroby. Natomiast owoce przechowywane w normalnej atmosferze i temperaturze 8°C cechowały się największą zawartością ekstraktu oraz największym stosunkiem ekstraktu do kwasowości. Przechowywanie owoców w warunkach kontrolowanej atmosfery powodowało najmniejsze ubytki wagi owoców.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies