The chemical composition of the essential oil of leaf celery (Apium graveolens L. Var. Secalinum Alef.) under the plants’ irrigation and harvesting method
The chemical composition of the essential oil of leaf celery (Apium graveolens L. Var. Secalinum Alef.) under the plants’ irrigation and harvesting method Skład chemiczny olejku eterycznego selera listkowego (Apium graveolens L. Var. Secalinum Alef.) pod wpływem nawadniania roślin i metody zbioru
Qualitative and quantitative composition of the essential oil is subject to different types of variability. The aim of this study was to determine the effect of irrigation and harvest date on the content and composition of essential oil distilled from leaves, petioles and leaf blades of Apium graveolens L. var. secalinum Alef. Drip irrigation was carried out twice in the third 10 days of July and twice in the third 10 days of August. A single dose of water was 20 mm. The raw material was harvested on September 7 and October 17, thus collecting leaves after 120 and 161 days of plant growth, respectively. Irrigation increased the concentration of volatile substances in leaf blades (0.68%) and decreased the content of these components in petioles (0.24%). Celery leaves harvested in October contained significantly less essential oil (0.34%) compared to those collected in the first 10 days of September (0.53%). Monoterpenes proved to be the main fraction in the essential oil of leaf celery, limonene and myrcene being predominant among them. Most limonene (75.77%) was found in petioles of irrigated plants. Leaves of irrigated plants contained more limonene and less myrcene compared to leaves of non-irrigated plants. More myrcene and less limonene were determined in leaves harvested in September than in those harvested in October.
Badania miały na celu określenie wpływu nawadniania i terminu zbioru na zawartość i kompozycję olejku eterycznego destylowanego z liści, ogonków liściowych i blaszek liściowych Apium graveolens L. var. secalinum Alef. Nawadnianie kroplowe przeprowadzono dwukrotnie w trzeciej dekadzie lipca i dwukrotnie w trzeciej dekadzie sierpnia. Jednorazowa dawka wody wynosiła 20 mm. Zbiór surowca przeprowadzono 7 września i 17 października, zbierając liście odpowiednio po 120 i 161 dniach wegetacji roślin. Nawadnianie zwiększało koncentrację substancji lotnych w blaszkach liściowych (0,68%) oraz zmniejszało zawartość tych składników w ogonkach liściowych (0,24%). Liście selera zbierane w październiku zawierały istotnie mniej olejku eterycznego (0.34%) w porównaniu ze zbieranymi w pierwszej dekadzie września (0.53%). Główną frakcją olejku eterycznego selera listkowego okazały się monoterpeny, wśród których dominował limonen i mircen. Najwięcej limonenu (75,77%) stwierdzono w ogonkach liściowych roślin nawadnianych. Liście roślin nawadnianych zawierały więcej limonenu i mniej mircenu w porównaniu z liśćmi roślin nienawadnianych. Więcej mircenu i mniej limonenu oznaczono w liściach zebranych we wrześniu.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00