Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Susceptibility of strawberry cultivars to Colletotrichum acutatum J.H. Simmonds

Tytuł:
Susceptibility of strawberry cultivars to Colletotrichum acutatum J.H. Simmonds
Podatność odmian truskawki na Colletotrichum acutatum J.H. Simmonds
Autorzy:
Wagner, A.
Hetman, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11543282.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2016, 15, 6; 209-219
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Hyssop (Hyssopus officinalis L.) is an aromatic and medicinal perennial herb native to Southern Europe and temperate regions of Asia. The study aimed to determine the effect of different plant parts harvested at different flowering stages: pre-flowering, full-flowering and post-flowering, in some agronomical characteristics, essential oil yield and components of hyssop plant in semi-arid climatic conditions of South Eastern Anatolia, Diyarbakir, Turkey. The results showed that both flowering stages and plant parts had important effects on fresh, dry herbage, dry leaf yield of hyssop, as well as essential oil content. It was concluded that under semi-arid climatic conditions, hyssop plant could be grown successfully in conformity to the limits of ISO standards and harvest from top parts of the plants at full flowering stage could be preferred for maximum dry leaf yield and essential oil contents.

Hyzop (Hyssopus officinalis L.) jest aromatyczną i leczniczą wieloletnia rośliną zielną rodzimą dla Europy Południowej i umiarkowanych regionów Azji. Celem badania było określenie wpływu różnych części roślin zbieranych w różnych fazach kwitnienia (przed kwitnieniem, w pełni kwitnienia oraz po kwitnieniu) na pewne cechy agronomiczne, plon olejku eterycznego i składniki hyzopu w półpustynnych warunkach klimatycznych południowo-wschodniej Anatolii w Diyarbakir w Turcji. Wykazano, że zarówno fazy kwitnienia jak i części roślin mają istotny wpływ na świeżą i suchą masę ziela, plon suchych liści oraz zawartość olejku eterycznego. Stwierdzono, że w półpustynnych warunkach klimatycznych hyzop można uprawiać w zgodzie ze standardami ISO, a plon części szczytowych na etapie pełnego kwitnienia jest najlepszy ze względu na maksymalny plon suchych liści oraz zawartość olejku eterycznego.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies