Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Selection of superior persian walnut (Juglans regia L.) from seedling origin in Turkey

Tytuł:
Selection of superior persian walnut (Juglans regia L.) from seedling origin in Turkey
Selekcja najlepszych genotypów orzecha włoskiego (Juglans regia L.) z siewek pochodzących z Turcji
Autorzy:
Akca, Y.
Bilgen, Y.
Ercisli, S.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11543147.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2015, 14, 3; 103-114
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
There are seed propagated walnut (Juglans regia L.) populations with the vast genetic variation in different part of Turkey. There are also lots of monoecious and dichogamous genotypes in Turkey due to continuing sexual propagation. This study was conducted to determine genetic variability and to select superior walnut genotypes within seedling population grown in Kemah district in Eastern Anatolia during 2009–2012. In the study over 25.000 walnut trees were examined with high heterozygosis from point of yield (lateral fruitfulness), tolerance to anthracnose, bacterial blight and nut quality parameters. The ratio of lateral fruitfulness of selected genotypes was ranged from 50 to 80%. Leafing time in selected genotypes are found medium group according to international well-known ‘Franquette’ cultivar that is late leafing characteristic. Nut weight, length, diameter (at suture) and shell thickness varied from 11.18 to 15.20 g, 32.55 to 36.62 mm, 31.58 to 36.15 mm and 1.11 to 2.33 mm, respectively. Kernel weight and percentage varied from 6.14 g to 8.00 g and 47.08 to 58.57%. Kernel fat and protein content were between 55.18 to 65.70% and 14.70 to 20.10%, respectively.

W różnych częściach Turcji istnieją populacje orzecha włoskiego (Juglans regia L.) rozmnażane z nasion o dużej różnorodności genetycznej oraz wiele monoecyjnych i dychotomicznych genotypów, co jest efektem ciągłego rozmnażania płciowego. Badanie przeprowadzono w celu określenia różnorodności genetycznej oraz wyselekcjonowania genotypów orzecha włoskiego w populacji siewek hodowanych w rejonie Kemach we Wschodniej Antolii w latach 2009–2012. Zbadano ponad 25 000 drzew orzecha o wysokiej heterozji pod kątem wydawania plonu (boczne owocowanie), tolerancji na antraknozę, bakteryjną plamistość oraz parametrów jakości. Wskaźnik bocznego owocowania u wybranych genotypów wynosił od 50 do 80%. Czas tworzenia liści w wybranych genotypach jest średni w stosunku do dobrze znanej odmiany ‘Franquette’. Masa, długość i średnica (na spojeniu) orzecha wahała się odpowiednio od 11,18 do 15,20 g, od 32,55 do 36,62 mm, od 31,58 do 36,15 mm oraz od 1,11 do 2,33 mm. Masa i proporcje jądra wynosiły od 6,14 g do 8,00 g oraz od 47,08 do 58,57%. Zawartość tłuszczu i białka w jądrze wynosiły odpowiednio od 55,18 do 65,70% oraz od 14,70 do 20,10%.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies