Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Comparative studies on the agronomic value of in vitro and conventionally propagated strawberry (Fragaria x ananassa duch.) plants

Tytuł:
Comparative studies on the agronomic value of in vitro and conventionally propagated strawberry (Fragaria x ananassa duch.) plants
Analiza porównawcza wartości użytkowej roślin truskawki (Fragaria x ananassa duch.) uzyskanych in vitro oraz metodą konwencjonalną
Autorzy:
Żebrowska, J.
Kaczmarska, E.
Gawroński, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11543146.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2015, 14, 3; 25-35
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In principle, in vitro propagation results in uniform batches of plants, which grow, flower and fruit normally. However, phenotypic changes often observed in the field performance of tissue culture-produced strawberry plants might affect their agronomic value. So, it is of utmost importance to assess the field performance of in vitro propagated plants to verify their fidelity to conventional propagated plants. In this study, the agronomic value of the strawberry plants derived from cultivars ‘Filon’ and ‘Teresa’ via in vitro propagation and their first vegetative progeny was compared to conventional plants. During the field experiments, agronomic traits such as plant vigor, abundance of flowering and yield components were evaluated. The results showed the different field response of cultivars tested to in vitro propagation. In spite of the phenotypic changes observed in in vitro derived plants, their agronomic value was equal or superior in comparison with conventional plants. In conclusion, it should be stated that in vitro propagation method can be safely recommended for the reproduction of these strawberry cultivars.

Z reguły rośliny uzyskane w wyniku propagacji in vitro rosną, kwitną i plonują prawidłowo, jednakże fenotypowe zmiany często obserwowane w uprawie polowej u roślin truskawki pochodzących z kultur tkankowych mogą wpływać na ich wartość agronomiczną. Bardzo ważna jest więc ocena wierności takich roślin w stosunku do uzyskanych metodą konwencjonalną. W przeprowadzonych badaniach oszacowano wartość użytkową roślin truskawki odmian ‘Filon’ i ‘Teresa’ uzyskanych w kulturze in vitro oraz ich pierwszego wegetatywnego potomstwa, porównując je z roślinami uzyskanymi konwencjonalnie. W obserwacjach polowych oceniono takie cechy agronomiczne, jak wigor roślin, obfitość kwitnienia oraz komponenty plonowania. Uzyskane wyniki wykazały różną polową reakcję testowanych odmian na propagację in vitro. Pomimo obserwowanych w ocenie polowej fenotypowych zmian u roślin uzyskanych in vitro, ich agronomiczna wartość utrzymywała się na tym samym lub wyższym poziomie w porównaniu z roślinami konwencjonalnymi. Podsumowując, należy stwierdzić, iż metoda rozmnażania in vitro może być bezpiecznie stosowana do reprodukcji tych odmian truskawki.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies