Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Reactive extraction of citric acid using supercritical CO2 and trioctylamine

Tytuł:
Reactive extraction of citric acid using supercritical CO2 and trioctylamine
Autorzy:
Djas, M.
Henczka, M.
Potocka, K.
Wawer, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/115431.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Fundacja na Rzecz Młodych Naukowców
Tematy:
reactive extraction
supercritical CO2
citric acid
trioctylamine
reaktywna ekstrakcja
CO2 w stanie nadkrytycznym
kwas cytrynowy
trietyloamina
Źródło:
Challenges of Modern Technology; 2015, 6, 4; 27-30
2082-2863
2353-4419
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper is dedicated to the integrated process of the reactive extraction of citric acid from aqueous solution using supercritical CO2 and trioctylamine. The aim of this study is to investigate the influence of process parameters (concentration of reactants in phases, pressure, temperature, mixing rate, mixing time) on the course of the reactive extraction process. The increase of the initial concentration of amine (0.04-0.07 mol∙dm-3) results in the higher efficiency of reactive extraction. The influence of pressure (12-18 MPa) on the process is negligible. The process efficiency decreases with temperature (308-328 K). The increase of stirrer speed (250-500 rpm) leads to increase of process rate, so the final efficiency is obtained in shorter time.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies