The paper is dedicated to the integrated process of the reactive extraction of citric acid from aqueous solution using supercritical CO2 and trioctylamine. The aim of this study is to investigate the influence of process parameters (concentration of reactants in phases, pressure, temperature, mixing rate, mixing time) on the course of the reactive extraction process. The increase of the initial concentration of amine (0.04-0.07 mol∙dm-3) results in the higher efficiency of reactive extraction. The influence of pressure (12-18 MPa) on the process is negligible. The process efficiency decreases with temperature (308-328 K). The increase of stirrer speed (250-500 rpm) leads to increase of process rate, so the final efficiency is obtained in shorter time.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00