Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Chemical characteristics of European goldenrod (Solidago virgaurea L. subsp. virgaurea) from natural sites in Central and Eastern Poland

Tytuł:
Chemical characteristics of European goldenrod (Solidago virgaurea L. subsp. virgaurea) from natural sites in Central and Eastern Poland
Charakterystyka chemiczna nawłoci pospolitej (Solidago virgaurea L. subsp. virgaurea) ze stanowisk naturalnych w środkowej i wschodniej Polsce
Autorzy:
Rosłon, W.
Osińska, E.
Mazur, K.
Geszprych, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11542770.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2014, 13, 1; 55-65
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In Poland European goldenrod grows all over the country. The raw material of this species is herb characterised by diuretic, detoxifying, anti-inflammatory, and bile secretion enhancing properties. Pharmacological activity of European goldenrod results from the presence of many biologically active compounds, among which phenolic compounds are considered to be most valuable. In this work differences in accumulation of flavonoids and polyphenolic acids in the herb of European goldenrod from natural sites in central and eastern Poland were determined. Flavonoid content ranged from 600 to 1850 mg˙100 g-1, and polyphenolic acids from 440 to 1200 mg˙100 g-1. High content of these compounds was characteristic for the herb collected at the vegetative stage of plant development (in June). Chromatographic analysis (HPLC) showed the presence of three flavonoid compounds (hyperoside, rutin, and astragalin) and two polyphenolic acids (rosmarinic and chlorogenic) in all studied populations. Rutin was the main compound in the flavonoid fraction. Its content ranged from 87.78 to 387.87 mg˙100 g-1. The content of rosmarinic acid was higher than the content of chlorogenic acid (mean value: 577.52 and 267.03 mg˙100 g-1, respectively)

W Polsce nawłoć pospolita występuje na terenie całego kraju. Surowcem pozyskiwanym z tego gatunku jest ziele, które wykazuje właściwości diuretyczne, detoksykujące, a takie przeciwzapalne, żółtotwórcze i żółtopędne. Aktywność farmakologiczna nawróci uwarunkowana jest obecnością wielu substancji biologicznie czynnych, z których związki polifenolowe uważane są za najbardziej wartościowe. W pracy oceniono różnice w gromadzeniu się flawonoidów i kwasów polifenolowych w zielu zebranym z naturalnych stanowisk nawłoci pospolitej w centralnej i wschodniej Polsce. Zawartość flawonoidów wynosiła od 600do 1850 mg˙100 g-1, a polifenolokwasów od 440 do 1200 mg˙100 g-1. Wysoką zawartością tych związków charakteryzowało się ziele zebrane w fazie wegetatywnego rozwoju roślin (w czerwcu). Analiza chromatograficzna (HPLC) wykazała obecność trzech związków flawonoidowych (hiperozydu, rutyny i astragaliny) oraz dwóch kwasów polifenolowych (rozmarynowego i chlorogenowego). We frakcji flawonoidowej najwięcej było rutyny (jej zawartość wynosiła od 87,78 do 387,87 mg˙100 g-1). Zawartość kwasu rozmarynowego (Średnio 577,52 mg˙100 g-1) była większa niż kwasu chlorogenowego (Średnio 267,03 mg˙100 g-1).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies