Culture conditions of Phoma negriana Thum and the fungus pathogenicity towards grape-vine canes Warunki wzrostu Phoma negriana Thum i patogeniczność grzyba dla pędów winorośli
Phoma negriana is a little-known pathogen of grapevine canes but increasingly often it is listed in the countries of southern Europe and Asia. The work concerns a study of the opportunities for growth and development of the fungus at different temperatures, pathogenicity tests and the influence of biotechnical preparations on the growth and development of the fungus in vitro. Studies have shown that mycelial growth of P. negriana is possible at the temperature range from 5 to 32ºC with the thermal optimum from 20 to 24ºC. The optimal temperatures for the abundant sporulation was 20, 24 and 28ºC. The positive results of pathogenicity tests as well as re-isolation of the fungus from inoculated shoots confirmed the possibility of grapevine canes infection by P. negriana. A significant factor in facilitating infection were injuries of shoots, what indicates that the fungus is a facultative pathogen of grapevine. Biosept Active limited the growth and development of P. negriana significantly more strongly than Beta-Chikol. When it was applied at the concentration of 0.3%, it caused destruction and loss of fungal hyphae vitality.
Phoma negriana jest mało znanym patogenem pędów winorośli, aczkolwiek coraz częściej notowanym w krajach południowej Europy i Azji. Praca dotyczy możliwości wzrostu i rozwoju grzyba w różnej temperaturze, testów patogeniczności i oddziaływania preparatów biotechnicznych na wzrost i rozwój grzyba in vitro. Badania wykazały, że wzrost grzybni P. negriana jest możliwy w zakresie temperatury od 5 do 32ºC, przy optimum termicznym od 20 do 24ºC. Za optymalną temperaturę dla intensywnego zarodnikowania uznano 20, 24 i 28ºC. Pozytywne wyniki testów infekcyjnych oraz reizolacja grzyba z inokulowanych pędów wskazały na możliwość porażania łozy winorośli przez P. negriana. Czynnikiem istotnie ułatwiającym infekcję były zranienia pędów, co wskazuje, że grzyb jest fakultatywnym patogenem winorośli. Biosept Active istotnie silniej ograniczał wzrost i rozwój P. negriana aniżeli Beta-Chikol. Zastosowany w stężeniu 0,3% powodował destrukcję i utratę żywotności strzępek grzyba.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00