Rzeżucha (Lepidium sativum), należąca do rodziny Brassicaceae jest mało użytkowaną rośliną w Europie i Turcji. Badano zawartość suchej masy, surowego biaáka, kwasu askorbinowego, składników mineralnych (N, P, K, Ca, Mg, Na, Fe, B, Cu, Na, Zn, Mn), całkowitą zawartość związków fenolowych oraz ogólne właściwości antyoksydacyjne dwóch odmian ogrodowych, Izmir i Dadas. Wyniki analizy pierwiastków mineralnych ukazały, że odmiany te mają wysoką zawartość P, K, Ca, Mg i Na. Okazało się, że obie odmiany mają wyjątkowo wysoki poziom białka w porównaniu z popularnymi warzywami. średnia zawartość kwasu askorbinowego w liściach rzeżuchy ogrodowej wynosiła 54 (Dadas) i 74 (Izmir) mg 100 g-1 św.m. Całkowita zawartość fenoli w liściach rzeżuchy wahała się między 0,573 (Dadas) a 0,774 (Izmir) mg GAE · g-1 św.m. oraz od 6,332 (Dadas) do 7,401 (Izmir) mg GAE · g-1 s.m. Aktywność antyoksydacyjną, oznaczoną według metody DPPH dla EC50, ustalono odpowiednio na 330,99 (Dadas) oraz 346,65 (Izmir) dla św.m., a 128,08 i 85,97 (Izmir) dla s.m. Niniejsze wyniki dowodzą, że niektóre fenolowe antyoksydanty mogą służyć jako potencjalne składniki żywieniowe.. Nasze wyniki wskazują rzeżuchę ogrodową jako źródło alternatywnych suplementów składników mineralnych i naturalnych antyoksydantów fenolowych.
Garden cress (Lepidium sativum), a member of the Brassicaceae family, is an underutilised crop in Europe and Turkey. The dry matter content, crude protein, ascorbic acid, minerals (N, P, K, Ca, Mg, Na, Fe, B, Cu, Na, Zn, Mn), the total phenolic content and the total antioxidant capacity of two garden cress cultivars, Izmir and Dadas, were studied. The results of mineral element analysis of both cultivars revealed that they had a high P, K, Ca, Mg and Na content. Both cultivars studied appeared to have exceptionally high levels of protein when compared with common vegetables. The mean ascorbic acid content of Dadas and Izmir cultivars were 54 and 74 mg 100 g-1 f.w., respectively. The total phenolic content of the garden cress leaves varied from 0.573 (Dadas) to 0.774 (Izmir) mg GAE · g-1 fw and from 6.332 (Dadas) to 7.401 (Izmir) mg GAE · g-1 dw. Antioxidant activities by 2-diphenyl-1-picryhydrazyl (DPPH) free-radical-scavenging assays for EC50 were determined as 330.99 (Dadas) and 346.65 (Izmir) for fw, and 128.08 and 85.97 (Izmir) for dw, respectively. Based on the results of the experiment reported herein, they may serve as a potential dietary source of some mineral and natural phenolic antioxidants. Our results imply garden cress as potential source for alternative dietary supplements of minerals and natural phenolic antioxidants.