Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The content of phenolic glycosides and macroelements (K, Ca, Mg) in the bark of herbal willows

Tytuł:
The content of phenolic glycosides and macroelements (K, Ca, Mg) in the bark of herbal willows
Zróżnicowanie zawartości glikozydów fenolowych i makroelementów (K, Ca, Mg) w korze wierzb zielarskich
Autorzy:
Sugier, D.
Sugier, P.
Banaś, A.
Szewczuk, C.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11542445.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2013, 12, 4; 31-41
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The willows with high phenolic glycosides concentrations are used in herbal production. The knowledge about these metabolites are well documented, but less is known about macroelement concentration in the bark of herb willows. The aims of this study were to evaluate the content of phenolic glycosides and macroelements in the bark of Salix alba, S. daphnoides and S. purpurea originating from their natural habitats and cultivated on the two different soil types. The study was carried out in 2009 and 2010 on a 5–6 year-old plantation. All the species cultivated on the loess soil were characterized by the highest concentration of phenolic glycosides in the bark. The soil type under willow plantation determined both the content of phenolic glycosides and the content of macroelements in the bark of all the three willow species. Calcium primarily determined the difference in the chemical composition of the bark. Among the species studied, Salix alba was characterized by the highest content of K, Ca and Mg in the bark, compared to the other species studied, irrespective of the soil conditions.

Wierzby charakteryzujące się dużą zawartością glikozydów fenolowych są wykorzystywane jako surowiec zielarski. Koncentracja tych metabolitów w korze jest stosunkowo dobrze udokumentowana, natomiast niewiele jest informacji odnośnie zawartości makroelementów. Celem badań było określenie zawartości glikozydów fenolowych oraz makroelementów (K, Ca, Mg) w korze Salix alba, S. daphnoides i S. purpurea, pozyskanych z naturalnych siedlisk występowania tych gatunków i uprawianych na różnych jednostkach glebowych. Badania były przeprowadzone w latach 2009 i 2010 na pięcioboi sześcioletniej plantacji. Wszystkie badane gatunki uprawiane na glebie lessowej charakteryzowały się większą zawartością glikozydów fenolowych w korze w porównaniu z uprawianymi na glebie piaszczystej. Właściwości gleby determinowały zarówno zawartość glikozydów fenolowych, jak i zawartość makroelementów w korze wszystkich ocenianych gatunków Salix sp. Z badanych pierwiastków zawartość wapnia w Salicis cortex była najbardziej zróżnicowana. Salix alba odznaczała się największą zawartością potasu, wapnia i magnezu w korze w porównaniu z pozostałymi gatunkami, niezależnie od warunków glebowych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies