Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Phenolic acids in selected edible basidiomycota species: Armillaria mellea, Boletus badius, Boletus edulis, Cantharellus cibarius, Lactarius deliciosus and Pleurotus ostreatus

Tytuł:
Phenolic acids in selected edible basidiomycota species: Armillaria mellea, Boletus badius, Boletus edulis, Cantharellus cibarius, Lactarius deliciosus and Pleurotus ostreatus
kwasy fenolowe w wybranych jadalnych gatunkach basidiomycota: Armillaria mellea, Boletus badius, Boletus edulis, Cantharellus cibarius, Lactarius deliciosus I Pleurotus ostreatus
Autorzy:
Muszyńska, B.
Sułkowska-Ziaja, K.
Ekiert, H.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11542436.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2013, 12, 4; 107-116
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Phenolic acids, both derivatives of benzoic and cinnamic acids, possess valuable biologically properties: anti-inflammatory, antioxidant, anticarcinogenic and others. Studies of the accumulation of these compounds focused mostly on plant material, but the Basidiomycota taxon are also the rich sources of these compounds. The aim of the study was qualitative and quantitative HPLC analysis of phenolic acids and cinnamic acid in fruiting bodies of selected edible mushroom species belonging to the phylum Basidiomycota: Armillaria mellea, Boletus badius, Boletus edulis, Cantharellus cibarius, Lactarius deliciosus and Pleurotus ostreatus. The investigations revealed the presence of the following acids: protocatechuic, p-hydroxybenzoic, p-coumaric, ferulic, sinapic, vanillic and cinnamic. Both the composition and the amount of phenolic acids in these species were diverse. The total amount ranged from 6.00 mg · kg-1 DW in A. mellea to 48.25 mg · kg-1 DW in Boletus badius. Protocatechuic acid amounts fluctuated in the range of 1.37–21.38 mg · kg-1 DW, with its maximum in Boletus badius. p-Hydroxybenzoic and sinapic acid dominated in Pleurotus ostreatus. Cinnamic acid levels amounted from 1.09 to 8.73 mg · kg-1 mg DW and Boletus badius contained its highest content. The results show that edible mushrooms are a good dietary source of phenolic acids with antioxidant activity.

Kwasy fenolowe, zarówno pochodne kwasu benzoesowego jak i cynamonowego, posiadają liczne, cenne właściwości biologicznie: przeciwzapalne, przeciwutleniające czy przeciwnowotworowe. Badania akumulacji tych związków koncentrują się głównie na materiale pochodzenia roślinnego. Bogatym źródłem tych związków są również przedstawiciele grzybów wyższych z taksonu Basidiomycota. Celem pracy była jakościowa i ilościowa analiza HPLC związków fenolowych w owocnikach wybranych jadalnych gatunków grzybów należących do taksonu Basidiomycota: opieńki miodowej – Armillaria mellea, podgrzybka brunatnego – Boletus badius, borowika szlachetnego – Boletus edulis, pieprznika jadalnego – Cantharellus cibarius, mleczaja rydza – Lactarius deliciosus i boczniaka ostrygowatego – Pleurotus ostreatus. Badania wykazały obecność następujących kwasów: protokatechowego, p-hydroksybenzoesowego, ferulowego, p-kumarowego, synapinowego, wanilinowego i cynamonowego. Całkowita zawartość kwasów fenolowych i kwasu cynamonowego w tych gatunkach była zróżnicowana jakościowo i ilościowo i wynosiła od 6,00 mg · kg-1 DW w Armillaria mellea do 48,25 mg · kg-1 DW w Boletus badius. Kwas protokatechowy występował w największej ilości w gatunku Boletus badius. Kwas p-hydroksybenzoesowy dominował w gatunku Pleurotus ostreatus, podobnie jak kwas synapinowy. Z kolei kwas cynamonowy występował w ilościach od 1,09 do 8,73 mg · kg-1DW, a największą jego zawartość stwierdzono w gatunku Boletus badius. Rezultaty analiz wykazały, że owocniki grzybów jadalnych są dobrym źródłem kwasów fenolowych o właściwościach antyoksydacyjnych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies