Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Yield and quality of greenhouse tomato fruit grown in rape straw substrates

Tytuł:
Yield and quality of greenhouse tomato fruit grown in rape straw substrates
Plon i jakość owoców pomidora szklarniowego uprawianego w podłożu ze słomy rzepakowej
Autorzy:
Nurzyński, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11542398.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2013, 12, 1; 3-11
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Studies were conducted with tomato of Admiro F1 cultivar grown in greenhouse in the years 2008 and 2009. Four substrates were applied: 1) rape straw, 2) rape straw + high peat (3 : 1 v:v), 3) rape straw + pine bark (3 : 1 v:v), 4) rockwool (100 × 20 × 7.5 = 15 dm3 ). Straw, cut into pieces, (2–3 cm), were placed in plastic boxes (height of the box ca. twice large as width) of the capacity of 15 dm3 . In each box/slab there grew two plants. The experiment was conducted using the complete randomization method in seven repetitions. Dripping fertigation was applied in a closed system without nutrient solution recirculation. Daily nutrient solution consumption was once up to 4.2 dm3 in 10–12 doses with about 20% overflow. In the conducted studies it was demonstrated that the cut rape straw is a very good substratum for greenhouse grown tomato. Higher fruit yields were obtained from growing in rape straw + pine bark substratum compared to rockwool, and the differences were not significant. The dry matter content in fruit grown in organic substrata was significantly higher compared to rockwool. The content of N-total in fruit grown in rockwool was significantly lower compared to organic substrata. During tomato vegetation about 60% rape straw was mineralized.

Badania przeprowadzono z pomidorem odmiany Admiro F1 uprawianym w szklarni w roku 2008 i 2009. Zastosowano cztery podłoża: 1) słoma rzepakowa, 2) słoma rzepakowa + torf (3:1 v:v, 3) słoma rzepakowa + kora (3:1 v:v), 4) wełna mineralna (100 × 20 × 7,5 = 15 dm3 ). Słomę pociętą na kawałki (2–3 cm) umieszczono w skrzynkach plastikowych (wysokość skrzynki około dwa razy większa od szerokości) o pojemności 15 dm3 . W każdej skrzynce/macie rosły dwie rośliny. Doświadczenie przeprowadzono metodą kompletnej randomizacji w siedmiu powtórzeniach. Stosowano fertygację kroplową w układzie zamkniętym bez recyrkulacji pożywki. Zużycie pożywki na dobę wynosiło jednorazowo do 4,2 dm3 w 10–12 dawkach z około 20% przelewem. W przeprowadzonych badaniach wykazano, że pocięta słoma rzepakowa jest bardzo dobrym podłożem dla pomidora uprawianego w szklarni. Wyższe plony owoców otrzymano z uprawy w podłożu słoma rzepakowa + kora w porównaniu z wełną mineralną, przy czym różnice nie były statystycznie istotne. Zawartość suchej masy w owocach z uprawy w podłożach organicznych była istotnie wyższa w porównaniu z wełną mineralną. Zawartość N-ogółem w owocach z uprawy w wełnie mineralnej była istotnie niższa w porównaniu z podłożami organicznymi. W okresie wegetacji pomidora około 60% słomy rzepakowej zostało zmineralizowane.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies