Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Yielding of red pepper (Capsicum annuum l.) under the influence of varied potassium fertilization

Tytuł:
Yielding of red pepper (Capsicum annuum l.) under the influence of varied potassium fertilization
Plonowanie papryki rocznej (Capsicum annuum L.) w zależności od zróżnicowanego rodzaju nawozu potasowego
Autorzy:
Golcz, A.
Kujawski, P.
Markiewicz, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11542392.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2012, 11, 4; 3-15
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The type of the applied nitrogen fertiliser plays a significant role in plant nutrition. Supplying plants with potassium in the form of chloride, sulphate or salpetre significantly modifies the chemical composition of plants, as anions accompanying potassium serve different functions. The vegetation experiment on the cultivation of red pepper cv. ‘Cyklon’ was conducted in 2005 and 2006 in a plastic tunnel in rings (V = 5 dm³ ) filled with mineral soil and highmoor peat (3:2). The response of plants to three potassium salts KCl, K₂SO₄ and KNO₃ was determined at two levels of nitrogen-potassium fertilization of 250 mg N and NH₄NO₃ and 300 mg K, as well as 350 mg N and 400 mg K·dm⁻³ substrate, at constant levels of the other macro- and microelements. Biometric measurements of plants were taken and the volume of fruit yield was determined. It was found that the type of potassium fertilizer at the two levels of nitrogen and potassium fertilization did not have a significant effect on total and marketable yields of fruits in red pepper cv. ‘Cyklon’, plant height, total and marketable fruit numbers as well as fresh weight of a single fruit. It was shown that a higher level of nitrogen and potassium fertilization (350 N and 400 K mg dm⁻³ substrate) had a positive effect on the analyzed biometric parameters of fruits, except for fresh weight of a single fruit. Results of these investigations, confirmed by other authors, critically refer to the division of vegetable crops developed by Th. Geissler and Buchner into chloride- and sulfate-loving vegetable crops.

Rodzaj stosowanego nawozu potasowego odgrywa istotną rolę w żywieniu roślin. Dostarczenie roślinom potasu w postaci chlorkowej, siarczanowej czy saletrzanej modyfikują skład chemiczny roślin, ponieważ aniony towarzyszące potasowi pełnią odmienne funkcje. Doświadczenie wegetacyjne z uprawą papryki rocznej odm. ‘Cyklon’ przeprowadzono w 2005 i 2006 roku w tunelu foliowym, w pierścieniach (V = 5 dm³) wypełnionych glebą mineralną i torfem wysokim (3:2). Określono reakcję roślin na trzy sole potasowe KCl, K₂SO₄ i KNO₃ przy dwóch poziomach nawożenia azotowopotasowego 250 mg N jako NH₄ i 300 mg K oraz 350 mg N i 400 mg K ·dm⁻³ podłoża oraz przy stałych poziomach pozostałych makro- i mikroelementów. Wykonano pomiary biometryczne roślin oraz określono wielkość plonu owoców. Stwierdzono, że rodzaj nawozu potasowego przy dwóch poziomach nawożenia azotem i potasem nie miał istotnego wpływu na plon ogólny i handlowy owoców papryki odm. ‘Cyklon’, wysokość roślin, ogólną i handlową liczbę owoców oraz świeżą masę pojedynczego owocu. Wykazano, że większy poziom nawożenia azotem i potasem (350 N i 400 K mg dm⁻³ podłoża) dodatnio oddziaływał na analizowane parametry biometryczne owoców z wyjątkiem świeżej masy pojedynczego owocu. Wyniki niniejszych badań, potwierdzone przez innych autorów, krytycznie odnoszą się do podziału roślin warzywnych opracowanego przez Th. Geisslera i Buchnera na chlorko- i siarczanolubne.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies