Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Fungi-derived beta-glucans as a component of functional food

Tytuł:
Fungi-derived beta-glucans as a component of functional food
Beta-glukany pozyskiwane z grzybów jako składnik żywności funkcjonalnej
Autorzy:
Sobieralski, K.
Siwulski, M.
Lisiecka, J.
Jedryczka, M.
Sas-Golak, I.
Fruzynska-Jozwiak, D.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11542378.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2012, 11, 4; 111-128
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Functional food market develops dynamically all over the world although in Poland consumers knowledge in this area is insufficient. An importance of functional food mainly arises from contained bioactive substances. Funcional food includes also mushrooms which contain polisaccharides, especially E-glucans. These compounds differ in structure, water solubility, molecule size and molecular mass which determine their medicinal properties. E-glucans derived from fungi show very wide spectrum of healthsupporting activity. Their antitumor, immunomodulating, antibacterial, antiviral and antioxidative properties are well documented. They have ability to lower high blood pressure, lower excessive cholesterol synthesis, and decrease blood-glucose level. Lentinula edodes and species from genus Pleurotus are regarded as main sources of E-glucans. The most important fungi derived E-glucans are lentinan, pleuran, grifolan, crestin and ganoderan.

Rynek żywności funkcjonalnej rozwija się dynamicznie na całym świecie, jednak w Polsce świadomość konsumentów w tej dziedzinie jest niewystarczająca. Znaczenie żywności funkcjonalnej wynika głównie z zawartych w niej substancji bioaktywnych. Do żywności funkcjonalnej zalicza się m.in. grzyby, zawierające polisacharydy, w tym E-glukany. E-glukany wyizolowane z grzybów różnią się budową, rozpuszczalnością w wodzie, wielkością cząsteczki oraz masą cząsteczkową, co decyduje o ich właściwościach leczniczych. E-glukany pozyskiwane z grzybów wykazują bardzo szerokie spektrum działania prozdrowotnego. Udowodniono ich właściwości przeciwnowotworowe, immunomodulujące, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne. Mają również zdolność obniżania ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Za główne źródła E-glukanów uznawane są obecnie Lentinula edodes oraz gatunki z rodzaju Pleurotus. Do najważniejszych E-glukanów pochodzenia grzybowego należą lentinan, pleuran, grifolan, krestin i ganoderan.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies