Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The effect of biological control of the carrot fly (Psila rosae) on the yield and quality of carrot (Daucus carota L.) storage roots

Tytuł:
The effect of biological control of the carrot fly (Psila rosae) on the yield and quality of carrot (Daucus carota L.) storage roots
Wpływ ekologicznych metod ochrony roślin przed połyśnicą marchwianką (Psila rosae) na wielkość i jakość plonu korzeni spichrzowych marchwi (Daucus carota L.)
Autorzy:
Wierzbicka, B.
Majkowska-Gadomska, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11542376.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2012, 11, 2; 29-39
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Non-chemical methods of agrophage control have gained increasing popularity recently, and particular attention has been paid to enhancing biodiversity in agrocenoses. Intercropping, i.e. growing of two or more crops (onions, carrots, dill, beans, Lacy phacelia, mustard) simultaneously in the same field, reduces pest infestations. The rationale behind intercropping is that different crops planted together act as attractants for beneficial insects (hoverflies, ladybirds) and effectively disorientate the pests (aphids, carrot flies) which are then unable to find host plants. This study was conducted in the Experimental Garden of the University of Warmia and Mazury in Olsztyn, in the growing seasons of 2009–2010. The experiment was established on brown soil of quality class IV b, and ridges were prepared in line with the generally observed standards of organic farming. The first experimental factor were six carrot cultivars differing with respect to the growth and development period: ‘Deep Purple F1’, ‘Florida F1’, ‘Interceptor F1’, ‘Joba’, ‘Kazan F1’ and ‘Purple Haze F1’. The second experimental factor were three methods of carrot fly biocontrol, compared in the following treatments: control – unprotected plants, the application of the biocontrol agent Bioczos BR containing paraffin-coated garlic pulp (10 g cubes), carrots intercropped with dill cv. ‘Szmaragd’ and carrots intercropped with Welsh onions cv. ‘Parade’. Carrot-dill and carrot-Welsh onion intercropping effectively reduced damage to carrot roots caused by carrot fly larvae. The applied biological control methods had a significant effect on carrot yield. The application of Bioczos BR and carrot-Welsh onion intercropping had a beneficial influence on the total and marketable yield of carrot storage roots. Carrot-dill intercropping resulted in a significant yield decrease. The content of dry matter, total sugars and L-ascorbic acid in carrot roots was affected by the cultivar and the cultivar × biocontrol method interaction. Higher concentrations of dry matter and L-ascorbic acid were noted in carrot cultivars with purple-colored roots, ‘Deep Purple F1’ and ‘Purple Haze F1’. The average nitrate content of carrot storage roots did not exceed the maximum permissible levels set out in the Regulation of the Minister of Health.

We współczesnej ochronie roślin w coraz większym stopniu powraca się do metod niechemicznego zwalczania agrofagów. Dużą uwagę zwraca się na wzbogacenie bioróżnorodności agrocenoz. Zastosowanie współrzędnej uprawy różnych gatunków roślin, np. cebula, marchew, koper ogrodowy, fasola, facelia lub gorczyca, ogranicza liczebność szkodników. Metoda ta wprowadza dezorientację wizualną (mszyce), zapachową (połyśnica marchwianka) lub przywabia organizmy pożyteczne (bzygowate, biedronkowate). Doświadczenie założono w Ogrodzie Dydaktyczno-Doświadczalnym Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, w sezonie wegetacyjnym 2009–2010. Przeprowadzono je na glebie brunatnej, klasy IV b, na redlinach, które przygotowano zgodnie z wymaganiami ekologicznej uprawy. Pierwszym czynnikiem badań było 6 odmian marchwi o zróżnicowanym okresie wegetacji: ‘Deep Purple F1 ’, ‘Florida F1 ’, ‘Interceptor F1 ’, ‘Joba’, ‘Kazan F1 ’, ‘Purple Haze F1 ’. Drugi czynnik stanowiła proekologiczna ochrona marchwi, w której porównywano następujące metody: obiekt kontrolny – rośliny niechronione, ekologiczna ochrona biopreparatem Bioczos BR, zawierającym miazgę czosnkową w otoczce parafinowej w opakowaniu jednostkowym (kostce) 10 g, współrzędna uprawa marchwi z koprem ogrodowym odmiany ‘Szmaragd’ oraz współrzędna uprawa marchwi z cebulą siedmiolatką odmiany ‘Parade’. Współrzędna uprawa marchwi z koprem ogrodowym i z rozsadą cebuli siedmiolatki skutecznie ograniczała uszkodzenia korzeni spichrzowych przez larwy połyśnicy marchwianki. Zastosowane metody ochrony roślin różnicowały istotnie plon ogółem i handlowy marchwi. Wykazano korzystny wpływ Bioczosu BR i współrzędnej uprawy marchwi z cebulą siedmiolatką na plon ogółem i handlowy korzeni spichrzowych. Istotne zmniejszenie plonu uzyskano z uprawy współrzędnej marchwi z koprem ogrodowym. Zawartość suchej masy, cukrów ogółem i kwasu L-askorbinowego zależała od odmiany oraz jej współdziałania z metodą ochrony roślin. Większą zawartością suchej masy i kwasu L-askorbinowego charakteryzowały się korzenie odmian o zabarwieniu purpurowym ‘Deep Purple F1’ i ‘Purple Haze F1’. Zawartość azotanów (V) w korzeniach badanych odmian marchwi kształtowała się poniżej dopuszczalnych norm wyznaczonych przez Ministra Zdrowia.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies