Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Development of royal paulownia (Paulownia tomentosa Steud.) in vitro shoot cultures under the influence of different saccharides

Tytuł:
Development of royal paulownia (Paulownia tomentosa Steud.) in vitro shoot cultures under the influence of different saccharides
Rozwój pędowych kultur in vitro paulowni puszystej (Paulownia tomentosa STEUD.) pod wpływem różnych cukrów
Autorzy:
Litwińczuk, W.
Bochnia, E,
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11542358.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2012, 11, 2; 3-15
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The influence of chosen saccharides on the growth and development of the in vitro shoot cultures of Paulownia tomentosa – valuable and multi-purpose tree species. The mainly sucrose (10–50 g dm-3), glucose and fructose (15.8 and 30 g dm-3) were tested in three subsequent passages. Then the usefulness of saccharides in different applications of in vitro cultures was assessed. The basic MS medium supplemented with BA (1 mg dm-3), NAA (0.1 mg dm-3), and GA3 (0.1 mg dm-3) was used. Saccharides in tested concentrations influenced development of in vitro cultures. Proliferation of axillary shoots remained comparable whereas the development of adventitious shoots significantly and the frequency of vitrification decreased while the concentration of sucrose increased from 20 to 40 g dm-3. Glucose (15.8 g dm-3) stimulated both proliferation and elongation of axillary shoots. Sucrose (10 g dm-3), and fructose (15.8 g dm-3) favoured development of adventitious shoots and vitrification of cultures. The media supplemented with sucrose (30–40 g dm-3) or glucose (15.8 g dm-3) may be recommended for micropropagation of true-to-type plants, whereas sucrose (50 g dm-3), and fructose (15.8 g dm-3) for long term storage, and plant breeding, respectively.

W pracy badano wpływ wybranych cukrów na wzrost i rozwój pędowych kultur in vitro paulowni puszystej (Paulownia tomentosa) – wartościowego gatunku drzewa o wielostronnym zastosowaniu. Przetestowano, a następnie określono przydatność kilku cukrów, głównie sacharozy (10–50 g dm-3) oraz glukozy i fruktozy (15,8 i 30 g dm-3). Cukry były składnikiem pożywki MS z dodatkiem BA (1 mg dm-3), NAA (0,1 mg dm-3) i GA3 (0,1 mg dm-3). Sacharoza w rosnącym stężeniu (20–40 g dm-3) nie oddziaływała wyraźnie na proliferację pędów kątowych, podczas gdy ograniczała istotnie rozwój pędów przybyszowych i występowanie szklistości. Glukoza (15,8 g dm-3) stymulowała zarówno proliferację, jak i elongację pędów kątowych. Sacharoza (10 g dm-3) i fruktoza (15,8 g dm-3) sprzyjały rozwojowi pędów przybyszowych i witryfikacji kultur. Pożywki z dodatkiem sacharozy (30–40 g dm-3) lub glukozy (15,8 g dm-3) mogą być polecane do mikrorozmnażania roślin, podczas gdy sacharoza (50 g dm-3) i fruktoza (15,8 g dm-3) odpowiednio do kolekcjonowania kultur in vitro i hodowli twórczej z wykorzystaniem technik opartych na pędach przybyszowych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies