Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of growing date and cultivar on the morphological parameters and yield of Brassica rapa var. japonica

Tytuł:
Effect of growing date and cultivar on the morphological parameters and yield of Brassica rapa var. japonica
Wpływ terminu uprawy i odmiany na parametry morfologiczne i plon Brassica rapa var. japonica
Autorzy:
Kalisz, A.
Sękara, A.
Kostrzewa, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11542333.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2012, 11, 3; 131-143
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The Brassica rapa var. japonica is a valuable plant, commonly cultivated in the Far East. It is still unknown vegetable crop in Poland. It is necessary to assess plant response to field conditions in Polish climatic zone before introducing this species to the large-scale production. The aim of the study was to evaluate the effect of growing date (transplants were planted out to the field in the middle and at the end of August – 1st and 2nd production term, respectively) and cultivar (Mibuna, Mizuna) on morphological parameters, yielding and chemical composition of the plants. Before planting out, transplants of Mibuna have been found to be larger than Mizuna, the differences in the contents of chemical components in these cultivars were statistically insignificant at this time (with the exception of dry matter). The transplants from a later production term were characterized by greater fresh weight and height, longer leaves, and lower content of dry matter, soluble sugars and carotenoids. Based on collected data regression equations were developed to predict the course of growth and development of Brassica rapa var. japonica during field vegetation with a precision of more than 94%. There were no statistical differences in yields among cultivars, while significant effect of growing date was observed. The total and commercial yield was higher by 3.34 and 3.77 t·ha-1, respectively, in the 2nd production term than in an earlier one. During harvests the content of chlorophylls, carotenoids and L-ascorbic acid was higher in the rosettes of Mibuna cultivar, while Mizuna had more dry matter and soluble sugars. Production of the plants from later plantings resulted in significantly increased soluble sugars content in the rosettes, but the reduction in dry matter and L-ascorbic acid was observed.

Brassica rapa var. japonica jest wartościową rośliną, powszechnie uprawianą na Dalekim Wschodzie. Nie jest jednak znana w Polsce. Aby wprowadzić to warzywo do towarowej produkcji, konieczna jest ocena reakcji roślin na warunki polowe, jakie napotkają w polskiej strefie klimatycznej. W badaniach oceniano wpływ terminu uprawy polowej (sadzenie rozsady połowa i koniec sierpnia– odpowiednio 1. i 2. okres produkcji) oraz odmiany (Mibuna, Mizuna) na parametry morfologiczne, plonowanie i skład chemiczny Brassica rapa var. japonica. Bezpośrednio przed sadzeniem stwierdzono większe rozmiary rozsady odmiany Mibuna niż Mizuna, lecz różnice w zawartości składników chemicznych w tych odmianach były w tym czasie statystycznie nieistotne (z wyjątkiem suchej masy). Rozsada wyprodukowana w terminie późniejszym cechowała się większą świeżą masą oraz wysokością i dłuższymi liśćmi, jednocześnie zawierała mniej suchej masy, cukrów rozpuszczalnych i karotenoidów. Na podstawie zebranych danych opracowano równania regresji prostej, dzięki którym możliwe jest prognozowanie przebiegu wzrostu i rozwoju roślin Brassica rapa var. japonica podczas wegetacji w polu z precyzją wynoszącą ponad 94%. Nie obserwowano znaczących różnic w plonowaniu w zależności od czynnika odmianowego, zaznaczył się jednak istotny wpływ terminu uprawy. Uzyskany plon ogólny i handlowy w 2. terminie produkcji okazał się wyższy o odpowiednio 3,34 i 3,77 t·ha-1 niż w uprawie wcześniejszej. W czasie zbiorów zawartość chlorofilów, karotenoidów i kwasu L-askorbinowego była wyższa w rozetach odmiany Mibuna, podczas gdy Mizuna posiadała więcej suchej masy oraz cukrów rozpuszczalnych. Uprawa roślin z nasadzeń późniejszych przyniosła istotne zwiększenie ilości cukrów rozpuszczalnych w rozetach, lecz obniżenie zawartości suchej masy i kwasu L-askorbinowego.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies