Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

In vitro estimate of influence of Silphium perfoliatum L. leaves extract on some fungi colonizing the pepper plants

Tytuł:
In vitro estimate of influence of Silphium perfoliatum L. leaves extract on some fungi colonizing the pepper plants
Ocena wpływu ekstraktu z liści Silphium perfoliatum L. w warunkach in vitro, na niektóre grzyby zasiedlające rośliny papryki
Autorzy:
Jamiołkowska, A.
Kowalski, R.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11542325.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2012, 11, 3; 43-55
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Biological control is a modern, comprehensive and non-polluting approach to the management of diseases. Control of plant pathogen by using biological preparations derived from plants like garlic, mint, thyme, grapefruit, has shown attractive and promising results. Present study aimed at laboratory evaluation the properties of ethanol extract of Silphium perfoliatum leaves towards fungi colonizing pepper plants grown in the field. The mycelium of Alternaria alternata, Botrytis cinerea, Colletotrichum coccodes, Fusarium oxysporum, Penicillium expansum, Trichoderma harzianum were used in experiment. The Silphium extract was applied in two concentrations: 5% and 10%. Leaves were obtained from the three-year S. perfoliatum plantation. Tested fungal isolates originated from pepper plants grown in the field. The studies made use of a Petri dishes method recommended for testing fungicides in laboratory conditions. The Silphium extracts in two tested concentrations significantly inhibited the growth of tested fungi species, with the exception of T. harzianum and B. cinerea in 5% concentration extract. Effects of 10% extract were longer than those of 5% one. A. alternata and C. coccodes were fungi, growth of which was the most strongly inhibited by tested concentrations of Silphium extracts.

Ochrona biologiczna jest nowoczesną, bezpieczną i niezagrażającą środowisku formą walki z chorobami roślin uprawnych. Badania prowadzone przy użyciu naturalnych substancji pochodzenia roślinnego, takich jak czosnek, mięta, tymianek, grejpfrut, stosowanych w ochronie roślin przed patogenami są bardzo obiecujące. Celem badań była laboratoryjna ocena wpływu ekstraktu etanolowego z liści Silphium perfoliatum na niektóre grzyby występujące na papryce. W doświadczeniu użyto izolaty Alternaria alternata, Botrytis cinerea, Colletotrichum coccodes, Fusarium oxysporum, Penicillium expansum, Trichoderma harzianum wyosobnione z roślin papryki. Ekstrakt z Silphium stosowano w stężeniach 5% i 10%. Liście pochodziły z trzyletniej plantacji S. perfoliatum. Badane izolaty grzybów uzyskano z korzeni i części nadziemnej papryki uprawianej w polu. W badaniach zastosowano metodę szalkową zalecaną do testowania fungicydów w warunkach laboratoryjnych. Badane ekstrakty Silphium istotnie ograniczały wzrost testowanych gatunków grzybów względem kontroli, z wyjątkiem T. harzianum i B. cinerea przy 5% stężeniu ekstraktu. Działanie 10% stężenia ekstraktu było dłuższe niż 5%. A. alternata i C. coccodes to grzyby wobec, których odnotowano najsilniejszy efekt hamujący przez badane stężenia Silphium.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies