Efficacy of Candida melibiosica for control of post-harvest fungal diseases of carrot (Daucus carota L.) Skuteczność Candida melibiosica w kontroli pozbiorowych chorób grzybowych marchwi (Daucus carota L.)
Biological control using antagonistic yeast has emerged as one of the most promising alternatives in postharvest protection of fruit and vegetables. The aim of the present studies was to investigate the potential of the yeast Candida melibiosica for biocontrol of Botrytis cinerea, Alternaria alternata and A. radicina, fungi pathogenic to carrot roots, and explain the possible mode of action of this antagonistic microorganism. The ability of the yeast to inhibit fungal growth in vitro, produce volatile compounds and lytic enzymes, and protect infected carrot roots was studied. C. melibiosica inhibited the growth of B. cinerea on potato-dextrose agar and malt agar by 25.9% and 33.3%, respectively, but only slightly restricted the growth of A. radicina and had no effect on A. alternata. The volatile compounds acting against B. cinerea and A. radicina were produced by C. melibiosica growing on malt agar. The yeast produced E-glucanase and chitinase with activities between 34.0–232.86 U · cm⁻³ and 20.74–43.7 U · cm⁻³, respectively. Application of the yeast to carrot roots before inoculation with the fungi B. cinerea and A. radicina reduced the progress of the disease.
Kontrola biologiczna z użyciem antagonistycznych drożdży jest jedną z najbardziej obiecujących metod ochrony pozbiorowej owoców i warzyw. Celem badań była ocena potencjału drożdży Candida melibiosica do biokontroli wzrostu Botrytis cinerea, Alternaria alternata i A. radicina, grzybów chorobotwórczych dla korzeni marchwi i wyjaśnienie możliwego sposobu działania tego antagonistycznego mikroorganizmu. Badano zdolność drożdży do hamowania wzrostu grzybów in vitro, produkcji związków lotnych i enzymów litycznych (β-glukanazy i chitynazy) oraz ochrony zakażonych korzeni marchwi. Gatunek C. melibiosica ograniczał wzrost B. cinerea na podłożu PDA o 25,9%, a na agarze brzeczkowym o 33,3%, natomiast słabo ograniczał wzrost A. radicina i w ogóle nie oddziaływał na A. alternata. Drożdże na agarze brzeczkowym produkowały związki lotne działające przeciwko B. cinerea i A. radicina. Wytwarzały β-glukanazę i chitynazę z aktywnościami wynoszącymi odpowiednio 34,0–232,86 U · cm⁻³ i 20,74–43,7 U · cm⁻³. Zastosowanie drożdży na korzeniach marchwi przed inokulacją grzybami zredukowało na nich rozwój choroby podczas przechowywania.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00