Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Growth and development of Phomopsis diachenii Sacc. in different culture conditions

Tytuł:
Growth and development of Phomopsis diachenii Sacc. in different culture conditions
Wzrost i rozwój Phomopsis diachenii Sacc. w różnych warunkach hodowli
Autorzy:
Machowicz-Stefaniak, Z.
Zalewska, E.
Król, E.
Kowalik, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11542244.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2012, 11, 6; 69-80
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The knowledge of life requirements of phytopathogenic fungi allows to provide the periods of their mass occurrence on plant plantations and determine the optimal conditions for their isolation and culture on artificial media. Areas of occurrence of P. diachenii on caraway plants indicate the thermophilic nature of the fungus although there is a lack of information about research on this topic. In the present study the growth and development of one-spore cultures of six isolates of P. diachenii at the temperature: 0º C, 4º C, 10º C, 16º C, 22º C, 28º C, 33º C and 38º C on Czapek-Dox medium and also the growth and development of the same isolates in eight agar media at the temperature 25°C were examined. It was shown that the optimum temperature for the growth and sporulation of most isolates of P. diachenii and for the secretion of mature conidia from conidioma ranged 22º C to 28º C. Based on the nature of growth and development of P. diachenii on the examined media, Czapek-Dox and mineral ones as slightly acidic, and possibly malt extract should be recommend for isolation of the fungus from the plant tissue. PDA and CzapekDox media were considered the most suitable for diagnostic purposes due to the formation of characteristic macroscopic and microscopic features on these substrates. These substrates with fragments of carnation leaves should be recommended for the stimulation of fungal sporulation.

Znajomość wymagań życiowych fitopatogennych grzybów pozwala przewidzieć okresy ich masowego występowania na plantacjach roślin, ustalić optymalne warunki ich izolacji i hodowli na sztucznych podłożach. Rejony występowania P. diachenii na roślinach kminku zwyczajnego wskazują na ciepłolubny charakter grzyba, aczkolwiek brak jest informacji o badaniach na ten temat. W niniejszej pracy przebadano wzrost i rozwój jednozarodnikowych kultur sześciu izolatów P. diachenii, w temperaturze: 0º C, 4º C, 10º C, 16º C, 22º C, 28º C, 33º C, 38º C, na pożywce Czapek-Dox oraz wzrost i rozwój tych samych izolatów na ośmiu pożywkach agarowych w temperaturze 25º C. Wykazano, że optymalną temperaturą do wzrostu i zarodnikowania większości izolatów P. diachenii oraz wypływu dojrzałych zarodników z konidiomy jest temperatura 22º C do 28º C. Na podstawie charakteru wzrostu i rozwoju P. diachenii na testowanych podłożach należy polecać do izolacji grzyba z tkanek roślinnych pożywki Czapek-Dox i mineralną jako lekko kwaśne i ewentualnie maltozową. Do hodowli kultur P. diachenii w celach diagnostycznych za najodpowiedniejsze uznano PDA i Czapek-Dox, ze względu na wytwarzanie na tych podłożach charakterystycznych cech makroskopowych i mikroskopowych. Natomiast podłoża te z fragmentami liści goździka należy polecać do stymulacji zarodnikowania grzyba.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies