Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Efficiency of cucumber (Cucumis sativus L.) pollination by bumblebees (Bombus terrestris)

Tytuł:
Efficiency of cucumber (Cucumis sativus L.) pollination by bumblebees (Bombus terrestris)
Efektywność zapylania trzmiela ziemnego (Bombus terrestris) w uprawie ogórka polowego (Cucumis sativus L.)
Autorzy:
Gajc-Wolska, J.
Kowalczyk, K.
Mikas, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11542170.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2011, 10, 1; 159-169
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The cucumber crop size depends not only on the cultivar and agrotechnical conditions but also on proper pollination of flowers. The aim of the work was the investigation of the efficiency of bumblebees used in the cultivation of cucumber on the yield, physical parameters and chemical traits of fruits. The investigations were performed on two cucumber cultivars Pavlina F₁ and Natasia F₁ obtained from Seminis company. It was established as a three factor experiment in four replications. The bumblebees from the Koppert company was introduced to the cucumber cultivation two times. Marketable yield, the numbers of flowers and fruits as well as physical and chemical traits were investigated. Marketable yield of fruits from the treatment with bumblebees was at the similar level with marketable yield from the control treatment with significantly higher number of fruits in the bumblebees treatment. The yield of fruits of the first class was at the similar level in both treatments with significantly higher number of fruits in the control treatment. A higher firmness and better quality were characteristic for fruits in the treatments with bumblebees than from the control treatment. A higher nitrate content was characteristic for fruits from the control treatment and fruits from the second and third term of planting. A higher phosphorus content was noted in fruits from the treatment with bumblebees in the first and third term of cultivation and in fruits of the Pavlina F₁ cultivar.

Wielkość plonu ogórka zależy nie tylko od odmiany i warunków agrotechnicznych, ale także od odpowiedniego zapylenia kwiatów. Celem pracy było zbadanie efektywności trzmieli w uprawie ogórka polowego na plonowanie, parametry fizyczne i skład chemiczny owoców. Do badań wzięto dwie odmiany ogórka polowego Pavlina F₁ i Natasia F₁ firmy Seminis. Doświadczenie założono jako trzyczynnikowe (1 – kombinacja, 2 – termin sadzenia, 3 – odmiana) w czterech powtórzeniach. Do uprawy ogórka wprowadzono dwukrotnie trzmiele z firmy Koppert. Dokonano oceny plonu handlowego, określono liczbę kwiatów i owoców oraz cechy fizyczne i chemiczne owoców. Plon handlowy owoców z kombinacji z trzmielami był na zbliżonym poziomie z plonem handlowym owoców z kombinacji kontrolnej przy istotnie większej liczbie owoców w tej kombinacji. Plon owoców pierwszego wyboru był na porównywalnym poziomie w obu kombinacjach przy istotnie większej liczbie owoców w kombinacji kontrolnej. Wyższą jędrnością i lepszą jakością charakteryzowały się owoce z kombinacji z trzmielami niż owoce z kombinacji kontrolnej. Wyższą zawartość azotanów wykazano w owocach pochodzących z kombinacji kontrolnej oraz w owocach z drugiego i trzeciego terminu uprawy. Większą zawartość fosforu stwierdzono w owocach z kombinacji z trzmielami, w pierwszym i trzecim terminie uprawy i w owocach odmiany Pavlina F₁.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies