Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Yield and chemical composition of basil herb depending on cultivar and foliar feeding with nitrogen

Tytuł:
Yield and chemical composition of basil herb depending on cultivar and foliar feeding with nitrogen
Plon oraz skład chemiczny ziela bazylii w zależności od odmiany i dolistnego dokarmiania roślin azotem
Autorzy:
Nurzyńska-Wierdak, R.
Borowski, B.
Dzida, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11542142.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2011, 10, 1; 207-219
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Foliar feeding is an effective method of supplying plants with nutrients, much faster than soil fertilization. The effectiveness of this procedure may result from quick penetration and transfer of the applied nutrients inside the plant. The aim of foregoing studies was to assess the effect of foliar nitrogen application upon the yield of fresh and air-dry basil herb of the cultivars: ‘Kasia’, ‘Wala’, ‘Genua Star’ and ‘Opal’, grown in an unheated foil tunnel. Foliar feeding was performed dosing 0.5% urea solution until complete wetting of leaf blade surface. The influence of cultivar and urea application upon the yield and chemical composition of basil herb was demonstrated. The highest concentrations of total nitrogen, potassium, calcium and protein, but also nitrates, were characteristic of ‘Opal’ plants. Among green-leaved cultivars, the highest fresh herb weight was that of ‘Genua Star’. The foliar application of nitrogen increased the weight and yield of fresh herb. It also caused increased concentrations of N-NO3 and N-NH4, K, Ca, compared to control plants.

Dokarmianie dolistne jest skutecznym sposobem dostarczenia roślinom składników pokarmowych, znacznie szybszym od doglebowego. Efektywność tego zabiegu może wynikać z szybkości wnikania i przemieszczania w roślinie zastosowanych składników pokarmowych. Celem niniejszych badań była ocena wpływu dolistnego stosowania azotu na plon świeżego i powietrznie suchego ziela bazylii odmian: ‘Kasia’, ‘Wala’, ‘Genua Star’ oraz ‘Opal’ uprawianej w nieogrzewanym tunelu foliowym. Dokarmianie dolistne bazylii wykonano, dozując 0,5% roztwór mocznika do całkowitego zwilżenia powierzchni blaszki liściowej. Wykazano wpływ odmiany oraz dokarmiania dolistnego mocznikiem na plon i skład chemiczny ziela bazylii. Największą koncentracją azotu ogółem, potasu, wapnia i białka, ale również azotanów charakteryzowały się rośliny odmiany ‘Opal’. Spośród odmian zielonolistnych największą świeżą masą ziela odznaczała się odmiana ‘Genua Star’. Aplikacja azotu zwiększała masę i plon świeżego ziela oraz powodowała zwiększenie koncentracji N-NO3 i N-NH4, K, Ca w porównaniu z kontrolą.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies