Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Influence of cultivation methods and foliar nutrition with cu and mn on yields and biological value of scorzonera roots (Scorzonera hispanica L.)

Tytuł:
Influence of cultivation methods and foliar nutrition with cu and mn on yields and biological value of scorzonera roots (Scorzonera hispanica L.)
Wpływ metody uprawy i dokarmiania pozakorzeniowego Cu i Mn na plon i wartość biologiczną korzeni skorzonery (Scorzonera hispanica L.)
Autorzy:
Konopiński, M.
Ferens, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11542122.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2011, 10, 4; 141-151
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Root crops are particularly sensitive towards growth conditions, while simplifications recommended at present in agricultural technology exert diverse effects on reactions of cultivated plants. The study aimed at evaluating the impact of varied tillage systems and plant cultivation as well as foliar cooper and manganese nutrition on root yields of scorzonera and some of their qualitative traits. The field experiments were carried out in 2005–2007 on lessive soil developed from loess formations covering the chalky marls. Scorzonera of Duplex cv. was the testing plant. The experimental pattern included the following factors: two plant cultivation methods (on flat soil and on ridges), two pre-sowing tillage systems (harrowing, rototiller), as well as foliar nutrition with copper and manganese. The highest total and marketable yields of scorzonera roots at the lowest share of non-commercial roots in total yield, was achieved due to cultivation in ridges, after presowing tillage using rototiller, and manganese foliar nutrition. The positive influence of scorzonera cultivation on ridges on dry matter content in roots was recorded. Diverse tillage systems and plant foliar nutrition had no significant effects on inulin content in scorzonera roots; however the increasing tendency of the component concentration at plants cultivated on ridges after shallow spring tillage procedures, was observed. Studied experimental factors did not exert any considerable influence on protein contents in scorzonera roots.

Rośliny korzeniowe są szczególnie wrażliwe na warunki wzrostu, natomiast zalecane uproszczenia w agrotechnice wywołują zróżnicowaną reakcję uprawianych roślin. Celem badań było określenie wpływu zróżnicowanych metod uprawy roli i roślin oraz dolistnego dokarmiania roślin miedzią i manganem na plon korzeni skorzonery i niektóre ich cechy jakościowe. Doświadczenie polowe przeprowadzono w latach 2005–2007 na glebie płowej wytworzonej z utworów lessowych zalegających na marglach kredowych. Rośliną doświadczalną była skorzonera odmiany Duplex. W schemacie doświadczenia uwzględniono następujące czynniki: dwie metody uprawy roślin (uprawa na płask i na redlinach), dwa sposoby przedsiewnej uprawy roli (bronowanie, uprawa glebogryzarką) oraz dokarmianie pozakorzeniowe roślin (miedzią i manganem). Największy plon ogólny i handlowy korzeni, przy najniższym udziale korzeni niehandlowych w plonie ogólnym uzyskano w wyniku uprawy skorzonery na redlinach, po przedsiewnej uprawie roli glebogryzarką i dokarmianiu roślin manganem. Stwierdzono korzystny wpływ uprawy skorzonery na redlinach na zawartość suchej masy w korzeniach. Zróżnicowane systemy uprawy roli oraz dokarmianie dolistne roślin nie miały istotnego wpływu na zawartość inuliny w korzeniach badanych roślin, wykazano jedynie tendencję wzrostową zawartości tego składnika w roślinach uprawianych na redlinach po spłyconej wiosennej uprawie roli. Badane czynniki doświadczenia nie wywierały istotnego wpływu na zawartość białka w korzeniach.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies