Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Assesment of chemical composition and sensory quality of tomato fruit depending on cultivar and growing conditions

Tytuł:
Assesment of chemical composition and sensory quality of tomato fruit depending on cultivar and growing conditions
Ocena jakości owoców pomidora pod względem składu chemicznego i jakości sensorycznej w zależności od odmiany i warunków uprawy
Autorzy:
Kowalczyk, K.
Gajc-Wolska, J.
Radzanowska, J.
Marcinkowska, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11542102.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2011, 10, 4; 133-140
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In the intensive tomato production under covers, the soilless cultivation dominates. The objective of this study was to assess some quality traits of cherry tomato and middle fruit size tomato, concerning their chemical composition and sensory attributes as well as their correlation to growing medium and harvest time. Cherry tomato (Dasher F1 and Organza F1) and middle fruit size tomato (Admiro F1 and DRW 7594 F1) cultivars were grown in the years 2008–2009 in the greenhouse with controlled climate and drip fertilizing system, in three different growing media. Organic media – coconut fiber and wood fiber were compared to rockwool, commonly used as a standard horticultural medium. The quality traits that mostly differentiated tomato fruits were the cultivar, harvest time and to the lesser degree the medium quality. Tomatoes harvested in July had a higher sugar content and received a higher sensory evaluation than those harvested in September. The sugars to acids ratio was the highest in fruits grown on coconut fiber. These fruits also obtained higher notes of particular determinants of sensory analysis, especially tomato flavor. The highest quality in respect to the content of the investigated chemical components and sensory evaluation was observed in fruits of Dasher F1 and Admiro F1 cultivars. A significant correlation between the content of chemical quality attributes of tomato fruit with such determinants of sensory evaluation as skin firmness, tomato and sweet taste was revealed. Sugar in fruits was positively correlated with the overall tomato assessment. Firmness and sweet taste were significantly correlated with organic acids and soluble solids contents.

W intensywnej uprawie pomidora pod osłonami dominuje uprawa bezglebowa. Obiektem badań była ocena jakości owoców pomidora cherry i średnioowocowego, na podstawie wybranych chemicznych i sensorycznych cech jakościowych owoców pomidora i ich korelacji w zależności od rodzaju podłoża i terminu zbioru. Pomidor typu cherry (Dasher F1 i Organza F1) i średnioowocowy (Admiro F1 i DRW 7594 F1), uprawiano w latach 2008–2009 na trzech podłożach w kontrolowanych i monitorowanych warunkach mikroklimatu szklarni oraz fertygacji roślin. Przyjazne dla środowiska podłoża, takie jak włókno kokosowe i drzewne, porównywano z wełną mineralną jako powszechnie używanym podłożem w uprawach hydroponicznych warzyw. Jakość pomidora w istotny sposób zależała od odmiany i terminu zbioru owoców, a w najmniejszym stopniu od podłoża. Pomidory zebrane w lipcu miały wyższą zawartość cukrów i otrzymały wyższą ocenę sensoryczną niż zbierane we wrześniu. Stosunek cukrów do kwasów był najwyższy w owocach z uprawy na włóknie kokosowym. Owoce te uzyskały także wyższe oceny poszczególnych wyróżników oceny sensorycznej, szczególnie zapachu pomidorowego. Najwyższą jakość pod względem zawartości badanych składników chemicznych i oceny sensorycznej miały owoce odmiany Dasher F1 oraz Admiro F1. Wykazano istotną korelację zawartości składników chemicznych decydujących o jakości owoców pomidora z takimi wyróżnikami oceny sensorycznej, jak twardość skórki, smak pomidorowy i słodki. Zawartości cukrów w owocach była dodatnio skorelowana z oceną ogólną pomidora w metodzie profilowej. Twardość skórki i smak słodki były istotnie skorelowane z zawartością kwasów organicznych i ekstraktu cukrowego.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies