Influence of mulching and nitrogen nutritionon bear garlic (Allium ursinum L.) growth Wpływ ściółkowania i nawożenia azotowego na wzrost czosnku niedźwiedziego (Allium ursinum L.)
Bear garlic (Allium ursinum L.) has antiseptic, bacteriostatic, and anti-parasitic properties. Besides medicinal features, it is characterized by excellent taste quality. It can be used as a spice and component of numerous dishes. Due to an increase of needs for that material in cuisine, it is necessary to work out nutritional requirements of the species. Therefore, the aim of present study was to evaluate the influence of mulching using pine bark and various nitrogen nutrition rates (0; 75, and 150 kg N.ha⁻¹) on bear garlic growth in the field cultivation. Mulching the soil with a bark had positive effects on bear garlic growth, which was expressed as the length and width of leaf blades, length of petioles, as well as weight of leaves and bulbs. The bear garlic leaves were of 263.1 mm length and 58.6 mm width in bark-mulched objects at the harvest time. The weight of foliage from a single plant ranged from 5.64 to 7.10 g, which was almost twice as high as in non-mulched cultivation. Nitrogen nutrition had no univocal influence on morphological traits of bear garlic, while some positive effects of that factor on weight and yield of leaves was recorded. The highest-weight bulbs were achieved in objects that were mulched with pine bark and fertilized with 75 kg N.ha⁻¹. It was found that optimum growth and yielding conditions for bear garlic were created by field cultivation using pine bark as a mulching and moderate nitrogen nutrition.
Czosnek niedźwiedzi (Alliumursinum L.) ma działanie bakteriobójcze, bakteriostatyczne i przeciwrobacze. Oprócz właściwości leczniczych charakteryzuje się doskonałymi walorami smakowymi. Może być stosowany jako przyprawa oraz jako składnik wielu potraw. W związku ze wzrostem zapotrzebowania na surowiec dla celów spożywczych, zachodzi pilna potrzeba opracowania wymagań pokarmowych tego gatunku. Celem przeprowadzonych badań była ocena wpływu ściółkowania gleby korą sosnową oraz zróżnicowanych dawek nawożenia azotowego (w dawkach: 0; 75 i 150 kg N.ha⁻¹) na wzrost czosnku niedźwiedziego w uprawie polowej. Ściółkowanie gleby korą wpłynęło korzystnie na wzrost czosnku niedźwiedziego wyrażony przez długość i szerokość blaszki liściowej, długość ogonka liściowego oraz masę liści i cebulek. W obiektach ściółkowanych korą liście czosnku w chwili zbioru miały średnio 263,1 mm długości i 58,6 mm szerokości. Masa liści z 1 rośliny mieściła się w zakresie od 5,64 do 7,10 g i była prawie dwukrotnie większa niż w uprawie bez ściółki. Nawożenie azotowe nie oddziaływało jednoznacznie na cechy morfologiczne czosnku niedźwiedziego, natomiast stwierdzono dodatni wpływ tego czynnika na masę i plon liści uprawianych roślin. Cebulki o największej masie uzyskano w obiektach ściółkowanych korą i nawożonych dawką 75 kg N.ha⁻¹. Wykazano, że optymalne warunki dla wzrostu i plonowania czosnku niedźwiedziego stworzyła uprawa w gruncie przy zastosowaniu ściółkowania z kory sosnowej i umiarkowanego nawożenia azotowego.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00