Tytuł pozycji:
Yielding of green asparagus cultivated on a medium heavy soil
- Tytuł:
-
Yielding of green asparagus cultivated on a medium heavy soil
Plonowanie szparaga zielonego w uprawie na glebie średniej
- Autorzy:
-
Rodkiewicz, T.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/11541996.pdf
- Data publikacji:
-
2011
- Wydawca:
-
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
- Źródło:
-
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2011, 10, 3; 175-186
1644-0692
- Język:
-
angielski
- Prawa:
-
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Cultivation area of green asparagus increased in the recent years, as high nutritive value of green spears has been recognized. In Poland however the production of white spears prevails and it is still low. Asparagus is cultivated on light soils, but green spears may yield well on heavier, loamy soils as well. The aim of the study conducted in the years 1999–2007 was to assess the yield of green spears of asparagus cultivated on a medium heavy soil of loess origin. Plants of four asparagus cultivars of Dutch origin – 'Backlim', 'Gijnlim', 'Horlim' and 'Thielim' were compared in the experiment in the Lublin region. High total yield, affected by the year of harvest, but not by the cultivar was stated. Each year a significant (except the seventh year) yield increase was noted, only in the fifth year the yield decreased. Marketable yield of cv. 'Gijnlim' was significantly higher than that of the other cultivars. The mean share of marketable yield in the total yield was low, only 56,5% and varied very much with years (from 32.7% to 6.9%). The highest share of marketable yield in the total was stated for cv. 'Gijnlim' (60.4%), significantly lower (55.2–55.7%) for other cultivars. Plants of cv. 'Gijnlim' yielded significantly more spears in total and marketable yield than other cultivars. Marketable spears constituted on average 63% of all harvested shoots (the percentage did not differ between cultivars, but very much between years – from 30% in 2002 to 80% in 2007). The highest share of non marketable yield was stated in the years with a high rainfall deficit in May.
Powierzchnia uprawy szparaga na zielone wypustki wzrosła w ostatnich latach, a ich wartości odżywcze są coraz bardziej doceniane. W Polsce produkcja tego warzywa jest niewielka, zdominowana przez szparag bielony. Szparag jest uprawiany na glebach lekkich, ale uprawa na zielone wypustki może dawać dobre wyniki także na glebach cięższych, gliniastych. Celem badań przeprowadzonych w latach 1999–2007 była ocena plonowania szparaga uprawianego na zielone wypustki, na glebie średniej pochodzenia lessowego. W doświadczeniu przeprowadzonym w rejonie lubelskim porównano rośliny czterech odmian szparaga pochodzenia holenderskiego – 'Backlim', 'Gijnlim', 'Horlim' i 'Thielim'. Stwierdzono wysoki, niezależny od odmiany, a zależny od roku badań plon ogółem zielonych wypustek. W przebiegu plonowania zanotowano coroczny istotny (z wyjątkiem siódmego roku) wzrost plonu. Jedynie w piątym roku badań wystąpił znaczny jego spadek. Plon handlowy odmiany 'Gijnlim' był istotnie wyższy niż pozostałych odmian. Udział plonu handlowego w plonie ogółem był niski, wynosił średnio tylko 56,5% i był bardzo zróżnicowany (od 32,7% do 68,9 %) w zależności od roku. Największy udział plonu handlowego w plonie ogółem stwierdzono u odmiany ‘Gijnlim’ (60,4%), istotnie mniejszy (55,2–55,7%) u reszty odmian. Rośliny odmiany ‘Gijnlim’ wytworzyły istotnie większą liczbę wypustek w plonie ogółem i handlowym niż pozostałe odmiany. Wypustki handlowe stanowiły średnio 63% ogólnej ich liczby (wartość ta była zbliżona dla odmian, ale bardzo zróżnicowana w latach – wynosiła od 30 do 80%). Największy udział plonu niehandlowego stwierdzono w lata o dużym niedoborze opadów w maju.