Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Phalaenopsis cultivation in different media. Part II. Nutrients and chlorophyll concentration in leaves and roots

Tytuł:
Phalaenopsis cultivation in different media. Part II. Nutrients and chlorophyll concentration in leaves and roots
Uprawa Phalaenopsis w różnych podłożach. Część II. Zawartość składników pokarmowych oraz chlorofilu w liściach i korzeniach
Autorzy:
Trelka, T.
Breś, W.
Jóźwiak, A.
Kozłowska, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11541938.pdf
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Tematy:
Phalaenopsis
plant cultivation
medium
leaf
root
nutrient concentration
chlorophyll concentration
orchid
tissue analysis
macroelement
microelement
pot plant
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2010, 09, 3; 95-104
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Effect of growing media on macro- and microelements, as well as on chlorophyll concentration in Phalaenopsis orchids were investigated. In the years 2006–2008, an experiment on Phalaenopsis orchids cultivation was carried out. The plants were planted into New Zealand sphagnum moss, mixture of expanded clay pellets and New Zealand sphagnum moss (v:v = 1:1), or into expanded clay pellets only. Orchids were grown in translucent plastic pots. Total macro and micro elements concentration in leaves and roots were determined. Furthermore concentrations of chlorophyll a and chlorophyll b in leaves and roots were measured. Growing media exert a significant influence on the nutritional status of Phalaenopsis orchids. The highest concentration of magnesium, iron and copper was found in plants grown in expanded clay, less in orchids grown in the mixed medium and the least in plants grown in sphagnum moss. A higher concentration of nitrogen, phosphorus, potassium, calcium and manganese was found in leaves. Inversely, in roots, there was a higher concentration of magnesium, iron and zinc. Growing media did not affect chlorophyll concentration in leaves and roots of Phalaenopsis.

Do badań dotyczących wpływu podłoży na zawartość składników pokarmowych oraz chlorofilu w liściach i korzeniach storczyka Phalaenopsis wybrano odmiany ‘Springfield’ i ‘Zagreb’. W roku 2006 rośliny sadzono do następujących podłoży: mech torfowiec (New Zealand sphagnum moss), mieszanka mchu torfowca z keramzytem (v:v = 1:1) oraz w keramzyt o granulacji 8–16 mm. Początkowo (8,5 miesiąca) storczyki rosły w doniczkach o średnicy 7 cm, następnie w przeźroczystych pojemnikach o średnicy 11 cm i pojemności 0,5 dm3. Raz na dwa tygodnie rośliny dokarmiano pożywką o składzie: N-NH4 – 100; N-NO3 – 120; P – 40, K – 230; Ca – 30; Mg – 20; Na – 10; Cl – 20; S-SO4 – 40; Fe – 0,8; Mn – 0,4; Zn – 0,2; Cu – 0,07; B – 0,2 mg·dm-3; pH 6,6; EC – 1,8 mS·cm-1. W roku 2008 (stadium kwitnienia) w liściach i korzeniach oznaczono całkowite zawartości makro- i mikroelementów oraz chlorofilu a i b. Podłoża wpływały na stan odżywienia roślin – najwyższą zawartość magnezu, żelaza, miedzi stwierdzono w organach roślin uprawianych w keramzycie, najmniejszą w storczykach uprawianych w mchu torfowcu. Jednocześnie zawartość cynku i manganu była najwyższa w roślinach uprawianych w mchu torfowcu. W liściach stwierdzono wyższą zawartość azotu, fosforu, potasu, wapnia i manganu, natomiast w korzeniach magnezu i żelaza i cynku. Ponadto liście zawierały więcej chlorofilu-a i chlorofilu-b w porównaniu z korzeniami.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies