The effect of plant biostimulation with ‘Pentakeep V’ and nitrogen fertilization on yield, nitrogen metabolism and quality of spinach Wpływ biostymulacji roślin nawozem ‘Pentakeep V’ oraz nawożenia azotem na plon, gospodarkę azotem oraz jakość szpinaku
Foliar application of fertilizers containing biostimulators can influence yield and the uptake and accumulation of NO3- by plants. The aim of the research was to determine the influence of foliar nutrition with ‘Pentakeep V’ and diverse doses of nitrogen fertilization on yield, plant nitrogen metabolism and nutritional quality of spinach. The experiment design included two sub-blocks with and without foliar nutrition. Plants with foliar nutrition were sprayed twice with 0.02% w/v ‘Pentakeep V’ fertilizer (3000 dm3 water per 1 ha). In each sub-block soil nitrogen fertilization (in the form of ammonium nitrate) was applied in following combinations: 1 – control (without N), 2 – 50% N dose prior to seed sowing (25 mg N∙dm-3 of soil), 3 – 100% N dose prior to seed sowing (50 mg N∙dm-3 of soil). The interaction between foliar nutrition and nitrogen fertilization had a significant effect on the content of: nitrates(V), soluble oxalates and ascorbic acid in spinach leaves. The effect of tested factors on the content of nitrates(V) and ascorbic acid was additionally modified by the weather conditions in both years of research. Foliar application of ‘Pentakeep V’ resulted in decreased concentration of soluble oxalates in control plants (without N) as well as higher amount of these compounds in plants fertilized with 100% of N dose. No significant effect of tested interaction was observed in the case of yield and the content of: dry matter, nitrates(III), ammonium ions, free amino acids, N-total, soluble sugars and phenolic compounds in spinach leaves.
Dolistna aplikacja nawozów zawierających biostymulatory może wpływać na plon oraz na pobieranie i akumulację NO3- przez rośliny. Celem badań było określenie wpływu dokarmiania dolistnego nawozem ‘Pentakeep V’ oraz zróżnicowanego pod względem dawki nawożenia azotem na plonowanie, gospodarkę azotem roślin oraz jakość odżywczą szpinaku. Badaniami objęto dwa podbloki z dolistnym i bez dolistnego dokarmiania roślin. Rośliny dokarmiano dolistnie dwukrotnie nawozem ‘Pentakeep V’ w dawce 0,02% m/o, stosując w przeliczeniu 3000 dm3 wody na hektar. W obrębie podbloków zastosowano doglebowe przedsiewne nawożenie azotem (w formie saletry amonowej): 1 – kontrola (nienawożona azotem), 2 – 50% dawki N (25 mg N∙dm-3 gleby), 3 – 100% dawki N (50 mg N∙dm-3 gleby). Stwierdzono istotny wpływ współdziałania dokarmiania dolistnego z nawożeniem azotem na zawartość azotanów(V), szczawianów rozpuszczalnych i kwasu askorbinowego w szpinaku. Oddziaływanie tych czynników na zawartość azotanów(V) i kwasu askorbinowego w szpinaku uzależnione było jednak od przebiegu warunków klimatycznych. Dokarmianie dolistne roślin nawozem ‘Pentakeep V’ powodowało obniżenie zawartości szczawianów rozpuszczalnych w roślinach kontrolnych oraz wzrost zawartości tych związków w roślinach nawożonych 100% dawki N. Stwierdzono brak współdziałania dokarmiania dolistnego z nawożeniem azotem na plon oraz na zawartość suchej masy, azotanów(III), jonów amonowych, wolnych aminokwasów, N-ogółem, cukrów rozpuszczalnych i związków fenolowych w szpinaku.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00