Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Growth, flowering and yielding of six American cranberry (Vaccinium macrocarpon Ait.) cultivars

Tytuł:
Growth, flowering and yielding of six American cranberry (Vaccinium macrocarpon Ait.) cultivars
Wzrost, kwitnienie i owocowanie sześciu odmian żurawiny amerykańskiej (Vaccinium macrocarpon Ait.)
Autorzy:
Kaczmarska, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11541815.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Tematy:
plant growth
yielding
American cranberry
Vaccinium macrocarpon
plant cultivar
cranberry
pollen viability
yielding capacity
vegetation
Ericaceae
climate condition
Polska
plant breeding
plantation
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2009, 08, 4; 35-44
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Vaccinium macrocarpon Ait. –the cranberry of the Ericaceae family is cultivated mostly on high peat bogs. In Poland exist a good climatical conditions and considerable acreage of acid soils for cranberry growing. Cranberries can be consumed solely after processing, mostly as juice and sauce. Cranberries are beneficial for the human organism because they are a good source of vitamin A, B1, B2 , B6 and C, flavonoides, organic acids and other substances. Experiments on investigation of 6 cultivars of the American large fruited cranberries were begun in 2004 at the research plantation of Department of Genetics and Horticultural Plant Breeding in Felin, near Lublin. Seedlings were planted out at spacings of 50×50 cm in specialy prepared beds filled with sphagnum peat. During the experiments the following indices were evaluated: growth rhythm, length of horizontal shoots, number of vertical shoots per 1 m², number of flowers and berries per 1 m² in 4 – fold replications, weight of 100 berries and vitality of pollen. Over two years cultivars ‘Pilgrim’ and ‘Cropper’ had the highest yield (average 662 g and 611 g per 1 m², respectively). ‘Stankavich’ had the lowest yields of all 6 cultivars (average 95.5 g). ‘Pilgrim’ and ‘Cropper’ had the largest fruit size (average 1.55 g and 1.51 g, respectively), ‘Stankavich’ the smallest (av. 0.57 g), and ‘Le Munion’, Nr 20 and ‘Stevens’ were intermediate in fruit size. Interaction clone × year proved to be important in the case of such characteristics as: annual increment of shoots, number of flowers per 1 m², number of berries per 1 m² and weight of berries. The number of grains with alieve cytoplasm was the greatest in ‘Cropper’ and ‘Pilgrim’ cultivars.

Żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon Ait.) należąca do rodziny wrzosowate (Ericaceae) jest uprawiana przede wszystkim na torfowiskach wysokich. W Polsce panują dobre warunki klimatyczne oraz występuje znaczący areał kwaśnych gleb odpowiednich do uprawy żurawiny. Owoce żurawiny nadają się do spożycia wyłącznie po przetworzeniu, głównie w postaci soków i sosów. Żurawina zaliczana jest do roślin leczniczych z uwagi na wysoką zawartość składników odżywczych cennych dla zdrowia człowieka, takich jak: witaminy A, B1, B2, B6 i C, flawonoidy, kwasy organiczne i inne. W 2004 r. na plantacji doświadczalnej Katedry Genetyki i Hodowli Roślin Ogrodniczych w Felinie koło Lublina rozpoczęto badania 6 odmian żurawiny wielkoowocowej. Sadzonki zostały posadzone na specjalnie przygotowanych stanowiskach wypełnionych torfem kwaśnym w rozstawie 50×50 cm. Badano następujące właściwości roślin: dynamika wzrostu, długość pędów poziomych, liczba pędów pionowych, kwiatów i owoców na powierzchni 1 m² (w 4 powtórzeniach), masa 100 jagód oraz żywotność pyłku. Podczas dwuletnich badań najlepiej plonowały odmiany ‘Pilgrim’ i ‘Cropper’ (średnio 662 g i 611 g z poletka o powierzchni 1 m²). Najniższy plon zebrano z roślin odmiany ‘Stankavich’ (średnio 95,5 g). Odmiany ‘Pilgrim’ i ‘Cropper’ charakteryzowały się najwyższą średnią masą pojedynczego owocu (odpowiednio 1,55 g i 1,51 g), najdrobniejsze owoce zebrano z roślin odmiany ‘Stankavich’ (0,57 g), natomiast odmiany ‘Cropper’, ‘Le Munion’ i Nr 20 wytwarzały owoce średniej wielkości. Dwuczynnikowa analiza wariancji wykazała wysoką istotność interakcji odmiana × rok w przypadku takich cech, jak: roczny przyrost długopędów, liczba kwiatów i owoców na 1 m² oraz plon owoców. Największą liczbę żywotnych ziaren pyłku oszacowano w przypadku odmian ‘Cropper’ i ‘Pilgrim’.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies