Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Antagonistic bacteria and their post-culture liquids in the protection of pea (Pisum sativum L.) from diseases

Tytuł:
Antagonistic bacteria and their post-culture liquids in the protection of pea (Pisum sativum L.) from diseases
Bakterie antagonistyczne i ich płyny pohodowlane w ochronie grochu (Pisum sativum L.) przed chorobami
Autorzy:
Pięta, D.
Pastucha, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11541772.pdf
Data publikacji:
2008
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Tematy:
antagonistic bacteria
bacteria
post-culture liquid
plant protection
pea
Pisum sativum
plant disease
Bacillus
Pseudomonas
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2008, 07, 4; 31-42
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The purpose of the paper was to establish the protective effect of the microbiological material prepared from the cells of Bacillus sp. Bk 30 and Pseudomonas sp. Pk 28 and their post-culture liquids against soil-borne pathogenic fungi. The use of biological control improved the emergences, healthiness of pea plants and their yielding. Despite using the microbiological material for seed dressing, pea plants were infected by Altenaria alternata, Ascochyta pisi, Botrytis cinerea, Fusarium culmorum, Fusarium oxysporum f. sp. pisi, Fusarium solani, Phoma exigua, Pythium irregulare, Rhizoctonia solani and Sclerotinia sclerotiorum. Among the applied microbiological material, the best protective effect against plant pathogens was observed for bacterium Bacillus sp. Bk 30 and its post-culture liquid.

Celem pracy było określenie skuteczności ochronnego działania materiału mikrobiologicznego sporządzonego z komórek Bacillus sp. Bk 30 i Pseudomonas sp. Pk 28 oraz ich płynów pohodowlanych przeciwko grzybom patogenicznym przeżywającym w glebie. Stosowanie biologicznego zwalczania poprawiło wschody, zdrowotność roślin grochu oraz ich plonowanie. Mimo użycia materiału mikrobiologicznego do zaprawiania nasion, rośliny grochu były porażane przez Alternaria alternata, Ascochyta pisi, Botrytis cinerea, Fusarium culmorum, Fusarium oxysporum f. sp. pisi, Fusarium solani, Phoma exigua, Pythium irregulare, Rhizoctonia solani i Sclerotinia sclerotiorum. Spośród stosowanego materiału mikrobiologicznego najskuteczniejszym ochronnym działaniem przed fitopatogenami wyróżniła się bakteria Bacillus sp. Bk 30 oraz jej płyn pohodowlany.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies