Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The effect of nitrogen fertilization on yielding and antioxidant activity of lavender (Lavandula angustifolia Mill.)

Tytuł:
The effect of nitrogen fertilization on yielding and antioxidant activity of lavender (Lavandula angustifolia Mill.)
Wpływ nawożenia azotem na plonowanie i aktywność antyoksydacyjną lawendy (Lavandula angustifolia Mill.)
Autorzy:
Biesiada, A.
Sokół-Łętowska, A.
Kucharska, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11541754.pdf
Data publikacji:
2008
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Tematy:
nitrogen fertilization
yielding
antioxidant activity
lavender
Lavandula angustifolia
carotenoid
phenolics
chlorophyll
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2008, 07, 2; 33-40
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the experiment conducted in 2003–2006 was to estimate the effect of dose of nitrogen on yielding and antioxidant activity of lavender. The experiment was established in one factorial design in four replications and plot area 3.0 m2. Nitrogen was supplied in three different rates: as a preplant dose 50 kg N·ha⁻¹, or split application 100 (50 + 50) and 200 kg N·ha⁻¹ (100 + 100) with one top dressing provided on first week of May. Results obtained from two years of the study indicate that the most suitable for lavender yielding appeared to be nitrogen fertilization at the rate of 100 kg N·ha⁻¹. The results of the study also demonstrated that heavy nitrogen fertilization decreased concentration of phenolic compounds and have negligible effect on chlorophyll and carotenoids concentration in lavender flowers and increased content of phenolics, total carotenoids and chlorophyll a + b in leaves. The antioxidant activity of lavender flowers was higher in treatment fertilized with nitrogen in dose of 50 kg N·ha⁻¹ and decreased at the rates of 100 and 200 kg N·ha⁻¹.

Celem doświadczenia przeprowadzonego w latach 2003–2006 była ocena wpływu dawki azotu na plonowanie lawendy wąskolistnej. Doświadczenie jednoczynnikowe założono czterech powtórzeniach, powierzchnia jednego poletka do zbioru wynosiła 3,0 m2. Azot stosowano w następujących dawkach: 50 kg N·ha⁻¹ oraz w dawkach dzielonych stosowanych przedwegetacyjnie wczesną wiosną i pogłównie: 100 (50 + 50) kg N·ha⁻¹ i 200 (100 + 100) kg N·ha⁻¹. Wyniki uzyskane w doświadczeniu wskazują, że optymalną dawką azotu dla lawendy jest 100 kg N·ha⁻¹. Wykazano również, że intensywne nawożenie azotem obniża zawartość polifenoli i ma niewielki wpływ na poziom karotenoidów i chlorofilu w kwiatach lawendy, podnosi zaś zawartość tych składników w jej liściach. Aktywność antyoksydacyjna kwiatów lawendy była największa w obiekcie nawożonym azotem w ilości 50 kg N·ha⁻¹ i zmniejszyła się przy dawkach 100 i 200 kg N·ha⁻¹.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies