Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of different dwarfing methods on calcium content in different apple tree organs

Tytuł:
Effect of different dwarfing methods on calcium content in different apple tree organs
Wpływ różnych metod skarlania na zawartość wapnia w różnych organach jabłoni
Autorzy:
Gąstoł, M.
Poniedziałek, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11364500.pdf
Data publikacji:
2005
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Tematy:
apple tree
tree organ
bark grafting
mineral content
calcium content
rootstock
dwarfing method
microinterstock
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2005, 04, 1; 11-19
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper presents the results of chemical analyses of different organs of ‘Jonica’ apple trees. The trees were dwarfed with: rootstocks (M.9 and P60), and additionally, with bark grafting (in normal and inverted position), microinterstocks (M.9, P22, M.27) and retardant (Paclobutrazol). Microinterstock is an additional way of dwarfing, where a ring of bark taken from dwarfing rootstock is grafted on the tree’s trunk. In the years 1996–1999 fruit, leaf, wood, bark and root samples of each treatment were collected. After washing, samples were dried, grounded and subjected to mineralization and analised for calcium by atomic absorption spectrophotometry. The highest concentration of Ca was noted in the bark of investigated trees (1.53% d.w.). Relatively high concentration of Ca was noted in leaves and roots (0.98% d.w. and 0.48% d.w. respectively). The lowest content was noted in wood and friuts (0.09% d.w. and 0.02% d.w.). Analised rootstocks did not affect significantly the leaves calcium content. On the contrary rootstocks influenced fruit Ca ammounts; the lower Ca content was noted in fruits from trees grafted on P60 rootstock. Bark graftage or microinterstocks did not influenced or lowered Ca fruit content. The only exception was microinterstock P22 which significantly increased fruit Ca ammounts. No correlation between leaf and fruit Ca content was found. Bark grafting and microinterstocks decreased root Ca content. This effect was especially evident in the first year after grafting.

Badania prowadzono w latach 1996–1999 na drzewach jabłoni ‘Jonica’. Czynnikami skarlającymi drzewa były: podkładki (M.9 i P60), przeszczepione pierścienie kory odmiany (w położeniu polarnym i apolarnym), mikrowstawki (przeszczepione pierścienie kory z podkładki M.9, P22 lub M.27) oraz retardant (Paclobutrazol). Najwyższą średnią zawartość wapnia stwierdzono w korze drzew (1,53% s.m.), mniej w liściach (0,98% s.m.), a następnie w korzeniach (0,48% s.m.). Najmniej Ca zawierało drewno i owoce (odpowiednio 0,09% s.m. i 0,02% s.m.). W przypadku analizy liści nie stwierdzono zróżnicowania zawartości wapnia spowodowanego wpływem podkładki. Owoce pochodzące z drzew na podkładce P60 zawierały mniej Ca niż z drzew rosnących na M.9. Zastosowane wszczepy nie wpłynęły istotnie lub obniżyły zawartość wapnia. Wyjątkiem jest mikrowstawka P22, która zwiększyła akumulację tego pierwiastka w jabłkach we wszystkich latach badań. Nie stwierdzono istotnej zależności między zawartością wapnia w owocach i liściach; wartość współczynnika korelacji r wynosiła tylko 0,03 (α = 0,05, N = 64). Przeszczepienie kory i mikrowstawki ograniczyły akumulację wapnia w korzeniach, co było szczególnie widoczne w pierwszym roku badań.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies