Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ następczy przedplonowych nawozów zielonych na plonowanie oraz zawartość suchej masy i cukrów w buraku ćwikłowym

Tytuł:
Wpływ następczy przedplonowych nawozów zielonych na plonowanie oraz zawartość suchej masy i cukrów w buraku ćwikłowym
Autorzy:
Jabłońska-Ceglarek, R.
Rosa, R.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11347131.pdf
Data publikacji:
2003
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Tematy:
nawozenie organiczne
zawartosc cukru
buraki cwiklowe
plony
sucha masa
wplyw nastepczy
obornik
nawozy zielone
dry mass
green fertilizer
manure
organic fertilization
red beet
sugar content
yield
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2003, 02, 1; 21-30
1644-0692
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Doświadczenie polowe przeprowadzono w latach 1997–2001. Badano wpływ nawozów zielonych na plonowania i wybrane elementy wartości odżywczej buraka ćwikłowego. Stosowano dwie formy użytkowania przedplonów – całą biomasę i resztki pozbiorowe. Działanie plonotwórcze nawozów zielonych porównano z dawką obornika 25 t·ha⁻¹ i uprawą bez nawożenia organicznego. Buraki ćwikłowe uprawiano w trzecim roku po nawożeniu organicznym. Nawozy zielone wpłynęły korzystnie na plonowanie buraków ćwikłowych. Najwyższy ich plon ogólny i plon handlowy uzyskano po przyoraniu owsa oraz mieszanek wyki z peluszką i wyki z owsem. Najwięcej suchej masy zawierały buraki uprawiane po przyoraniu peluszki. Najbogatsze w cukry były buraki uprawiane po mieszance wyki z owsem i peluszką oraz po peluszce.

The experiment described in the paper was carried out in 1997–2001. The successive effect of green manure in the form of forecrop plants on crops and selected elements of nutritive value of red beet was studied. Two forms of forecrop utilization were used – the whole biomass and post-harvest residues. The fertilizing effect of green manures was compared with farmyard manure at the dose of 25 t·ha⁻¹ and with cultivation without organic fertilization. Red beets were grown in the third year after organic fertilization. Green manure had a positive effect on red beet crops. The highest total and marketable yields were obtained after oat as well as the mixes of vetch with field pea and vetch with oat were ploughed under. The greatest amount of dry matter was found in red beet grown after field pea. The greatest sugar content was found in red beet grown after the mix of vetch with oat and field pea and after field pea.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies