Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena jakości owoców trzech krajowych odmian patisona

Tytuł:
Ocena jakości owoców trzech krajowych odmian patisona
Autorzy:
Grzeszczuk, M.
Falkowski, J.
Jakubowska, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11347125.pdf
Data publikacji:
2003
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Tematy:
patison Disco
patison Polo F1
odmiany krajowe
patisony
patison Gagat
wartosc odzywcza
jakosc
owoce
odmiany roslin
warzywa
Disco cultivar
Polo F1 cultivar
domestic cultivar
pattypan squash
Gagat cultivar
nutritional value
quality
fruit
plant cultivar
vegetable
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2003, 02, 1; 117-123
1644-0692
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W latach 2001–2002 w Katedrze Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Akademii Rolniczej w Szczecinie przeprowadzono badania mające na celu ocenę jakości i wartości odżywczej trzech krajowych odmian patisona. Owoce sałatkowe badanych w doświadczeniu odmian patisona charakteryzowały się istotnie większą masą oraz pionową i poziomą średnicą, w porównaniu z owocami deserowymi. Skład chemiczny owoców różnił się istotnie w zależności od odmiany i wielkości zbieranych owoców. Spośród badanych odmian patisona największą zawartością suchej masy, cukrów ogółem i witaminy C charakteryzowała się odmiana ‘Disco’, a azotu ogólnego i białka ogółem – odmiana ‘Gagat’. Największą zawartość popiołu stwierdzono w owocach odmiany ‘Polo F₁’. Owoce deserowe charakteryzowały się istotnie większą zawartością suchej masy, cukrów ogółem, witaminy C, azotu ogólnego, białka ogółem oraz popiołu, w porównaniu z owocami sałatkowymi.

The experiment was carried out at the Department of Processing and Storage of Plant Raw Materials of the Agricultural University of Szczecin in 2001–2002. The aim of this study was to estimate the quality and nutritive value of three patisson cultivar fruits. Salad-fruits (medium-size fruits) of all tested cultivars formed fruits of significantly greater weight, vertical and horizontal diameter in comparison with dessert-fruits (small fruits). Chemical composition of patisson fruits was significantly dependant on the cultivar and size of picked fruits. Among the tested cultivars the highest amount of dry matter, total sugars and vitamin C was obtained from the ‘Disco’ cultivar while the total nitrogen and protein was from ‘Gagat’. The highest amount of ash was found in fruits of cv. ‘Polo F₁’. Dessert-fruits contained higher amount of dry matter, total sugars, vitamin C, total nitrogen, total protein and ash in comparison with salad-fruits.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies